Svenskt Tenns vardagsrum

Vardagsrum i höstskrud

Få saker skapar en så ombonad känsla som textil i olika färger, former och mönster. Genom att blanda gedigna möbeltyger med kuddar, mattor och gardiner i uttrycksfulla mönsterkombinationer, är det lätt att skapa en vacker interiör i säsongens varma färgskala.

När Josef Frank skapade mönstret Hawai under åren 1943-1945, hämtade han inspiration från Metropolitan Museum of Art i New York. Där fanns en ansenlig samling av livsträdspalamporer från Indiska halvön, och Hawaimönstret – med sina många, hopslingrade stammar – kom att få många likheter med dessa livsträd.

Beteckningen ”450 Lin” på en del av Josef Franks textilier, innebär att tyget är ett extra slitstarkt möbeltyg. Ett sådant tyg har tagits fram som kraftigare komplement till de tunnare textilierna i ”315 Lin”, som främst lämpar sig för användning till gardiner, kuddar och andra textilprodukter.

Textil Hawai
Svenskt Tenns vardagsrum

Svenskt Tenns textil ”Twist” är ett kraftigt möbeltyg i ull och lin, framtaget i ett nära samarbete mellan Svenskt Tenn och Ludvig Svenssons Väveri. Namnet Twist syftar på att den melerade effekten i tyget är skapad genom att garn i två färgtoner är blandade i väven.

Här klär tyget Josef Franks klassiska Liljevalchssoffa från 1934, som var bland de första möblerna som den österrikiske arkitekten och formgivaren skapade för Svenskt Tenn. Soffan visades första gången på en utställning för modern inredningskonst på Liljevalchs konsthall samma år. I ett brev till Estrid Ericson skrev Josef Frank att han ritat den stora generösa formen i protest mot den rådande funktionalismen och Svenska Slöjdföreningens enformighet och tristess.

Liljevalchsoffan är en tidlös och mångsidig möbel, lika vacker idag som när den formgavs för över 80 år sedan. Utseendet och uttrycket varierar beroende på möbeltygets färg och mönster; den kan upplevas som modern, klassisk, skandinavisk eller internationell – allt beroende på val av utförande.

Soffa Liljevalch