Svenskt Tenns vardagsrum

Inred med vårkänsla

Det börjar äntligen bli dags att förbereda både hem och sommarhus inför kommande, blomstrande årstid. På Svenskt Tenn finner du inspiration till nya, spännande interiörer som andas både värme och vår.

Ett sätt att ta sig an säsongens inredning är att släppa taget om både trender och regler. Dekorera med föremål du älskar; stora och små möbler, textil, blomsterarrangemang, och personliga souvenirer. Lek med former, material, färger och mönster – på samma sätt som i Estrid Ericsons omtalade interiörer och Josef Franks välkända formgivning.

Sidobordet "Oolong" formgavs 2012 av Eva Schildt för Svenskt Tenn. Bordet, vars form förmedlar såväl lekfullhet som lätthet – är tillverkat i pulverlackerat järn med eleganta mässingsdetaljer.

Bord Oolong
Vardagsrum Bild 2 - Svenskt Tenn

Skapa vackra stilleben med jardinjären i klarglas – en vidareutveckling av Josef Franks klassiska Hortuskruka. Han formgav den ursprungliga krukan i mässing 1938. Det var först senare under krigsåren, då all metall var hårdvaluta, som Estrid Ericson lät glasbruket Gullaskruv göra en variant i glas. Idag tillverkas hela glasserien Hortus på Reijmyre Glasbruk.

Jardinjär glas

Josef Franks Soffbord ”965”, med benställning i mahogny och skiva i granit eller travertin, rymmer fler av formgivarens typiska signum. Utöver mötet mellan olika naturmaterial är de avsmalnande benen och rundade fötterna detaljer som ofta förekommer i såväl bord som sittmöbler – så även i den klassiska mahognypallen ”2156”, vars form är inspirerad av engelskt 1700-tal.

Pallen är liten, nätt och lätt och kan därför med fördel flyttas runt till olika platser i hemmet. Den runda sitsen är försedd med en greppöppning, som tillsammans med kantlisten gör att pallen även används som avlastningsbord – ett fint exempel på hur små möbler kan göra stor skillnad.

Även Josef Franks matta ”Nr 2” innehåller en bred blandning av olika element. Mattans komposition skildrar tydligt hans filosofi, att mattor bör visa upp en mönstrad yta som inger en känsla av fast mark under fötterna. Ofta bär Josef Franks mattor abstrakta motiv, då han ansåg att man inte skulle trampa på vare sig blommor eller djur.

Pall 2156