#25 Stockholmsskåpet
#25 Stockholmsskåpet
SVENSKT TENN 100 ÅR

STOCKHOLMSSKÅPET

Det hör till Josef Franks kännetecken att formge skåp i en blandning av olika material. Han kombinerade olika träslag och klädde inte sällan möbeln med tyg, papper, kartor eller floraplanscher. Josef Frank hade en stark idé om vikten av att kunna avläsa hela rummets form och därför urskilja mötet mellan golv och vägg. Skåp formgav han ofta med höga ben, med tumregeln att golvsockeln skulle vara synlig under möbeln.

Bild på finsnickare Anders Mattsson som tapetserar skåpet med Stockholmskartan. Finsnickare Anders Mattsson tapetserar skåpet med Stockholmskartan.

Stockholmsskåpet är framtaget i limiterad upplaga om 100 exemplar till Svenskt Tenns hundraårsjubileum 2024. Skåpet är formgivet av Josef Frank omkring 1930–50, och på originalskissen står angett att det ska kläs med papper. Med inspiration från de olika varianter av kartskåp som Josef Frank ritade under sina verksamma år, har Svenskt Tenn låtit klä skåpet med en antik Stockholmskarta, ritad av litografen Heinrich Neuhaus 1875. Kartan är enastående detaljrik, med varje enskild byggnad utritad i motivet.

”Som möbelsnickare känner jag ett stort ansvar att följa originalritningen och utgå direkt från Josef Franks intentioner. Skåpet är ett konstverk som förtjänar stort hantverkskunnande och noggrannhet. Det är ett hedrande uppdrag.”

Bild på Anders Mattsson i arbete Minutiöst hantverk.
Porträtt på Anders Mattsson Finsnickare Anders Mattsson.

Anders Mattsson Finsnickeri

På finsnickeriet Anders Mattsson i Valdemarsvik tillverkas Josef Franks ikoniska skåp 2192 sedan 1999. Till Svenskt Tenns hundraårsjubileum fick snickeriet i uppdrag att tillverka Stockholmsskåpet i limiterad upplaga.

Bild på snickeriet i Valdemarsvik. Snickeriet i Valdemarsvik.

Stockholmsskåpet är försett med äkthetsbevis i form av numrerad och signerad plakett. Josef Franks namnteckning garanterar föremålets autenticitet.