Svenskt Tenns uterum
Estrid Ericson
”ATT SÅ ETT FRÖ, ATT PLANTERA EN ROS, ATT PLOCKA ETT ÄPPLE, ATT VAKNA TIDIGT, KISA MOT SOLEN OCH KUNNA SÄGA: GOD MORGON, LIV, DET ÄR ATT LEVA!”

Tid för uterum

Inred din uteplats i Estrid Ericsons anda, med ljusa material såsom trä, bambu och rotting. Smycka med vaser, säsongens blommor, kuddar och textilier i olika färger – och dekorera med föremål du älskar. Kanske följer du Estrid Ericsons exempel och får användning för snäckor och stenar som plockats på semestern. Allt behöver inte vara perfekt planerat. Skapa en möblering som är föränderlig med tiden.

Runt sitt älskade sommarhus ”Tolvekarna” på Tyresö anlade Estrid Ericson en rosengård och en köksträdgård. Hon planterade plommonträd och blommor, bland annat tre olika sorters kaprifol som blommade under olika perioder på sommaren. För att ta tillvara på ljuset gjordes ett av fönstren på Tolvekarna om till en vitrin, fylld med koraller och skal av snäckor och musslor.

Vaser & Krukor
Svenskt Tenns uterum

Blombordet är formgivet av Josef Frank under 1930-talets andra hälft. Det har ett järnstativ i svart pulverlack samt fötter i klarlackerad mässing, och är främst avsett för inomhusbruk.

Blombord järn

Rottingserien 311, formgiven av Josef Frank på 1930-talet, består av en soffa, en fåtölj och en pall. Samtliga ger ett luftigt intryck, med fina nätverksmönster och mjuka avrundningar i rygg och karmar. Det var i slutet av 1800-talets Europa som den österrikiske arkitekten Adolf Loos förde fram korgmöbler som ett alternativ till stålrörsmöbler, medan han pekade på engelsmännens sätt att mjuka upp sina interiörer med just rotting. Josef Frank och många av hans kolleger i Wien, anammade Loos synsätt, och ritade med tiden ett hundratal korgmöbler helt i rotting.

Svenskt Tenns rottingmöbler har sedan andra världskrigets slut tillverkats hos familjeägda Larsson Korgmakare i Gamla Stan i Stockholm. Utöver möbeltillverkning utför den lilla verkstaden även reparationsarbeten och stolsitsflätningar i rotting, sjögräs och snöre.

Soffa 311