Lampskärmar av Josef Frank

En unik lampskärm till varje lampa

Det bör finnas minst fem ljuskällor i varje rum. En taklampas sken är främst bra vid städning och hushållsarbete. Annars ska ljuset gärna finnas längre ner, och helst i olika nivåer.

Josef Frank var exceptionellt noga med varje detalj i sin formgivning. Till varje lampmodell han skapade, och det blev en del genom åren, ritade han samtidigt en unik lampskärm med samma modellnummer. Ursprungligen tillverkades alla i vit textil, men Svenskt Tenns grundare, Estrid Ericson, började snart ta fram dem i Josef Franks många färgstarka mönster.

Josef Franks lampskärmar

Det skapas spänning och dynamik i inredningen när belysningen är varierad och lamporna är placerade i olika höjder. En betydande detalj i Josef Franks belysningsformgivning var att han alltid formgav sina armaturer med tanken att glödlampsfästet skulle vara synligt, och inte täckas av en alltför stor skärm.

Belysning har varit en viktig del av Svenskt Tenns sortiment ända sedan 1920-talet. Redan i den första katalogen från 1925 fanns det skisser på armaturer i tenn, och samma år visade Svenskt Tenn upp flera modeller i en utställning på Liljevalchs i Stockholm. År 1931 hyrde Estrid Ericson in sig på Gallerie Moderne i Dramatenhuset för att visa hela inredningar med lampor och 1934 öppnade den första belysningsavdelningen i butiken.

Den till synes enkla men finlemmade bordslampan 2332 med tillhörande lampskärm, formgavs av Josef Frank för Svenskt Tenn 1932. Idag finns den i två olika varianter i sortimentet: både i solid och förnicklad mässing, med lampskärm i många olika tyger och mönster. Ett av dem är Josef Franks Mirakel, komponerat under 1920-talets senare hälft. Det smyckas av storskaliga fantasiblommor, slingrade lianer och ett hav av prickar.

Upptäck lampskärmen