Luca Nichetto – Heritage

Från utställningen Heritage på Strandvägen 5

Utställningen visas på Strandvägen 5 2019.02.05 – 2019.03.31

Formgivaren Luca Nichetto föddes i Venedig 1976 och växte upp på den lilla ön Murano. Som barn förstod han inte att formgivning var just ett yrke; någonting man arbetade med. För honom var det normen – närvarande i varje del av vardagen. Med en farfar som var glasblåsare, familj, vänner och grannar inom glasindustrin fanns det inget annat. Och det var uppväxten här, glasblåsarnas hantverk och öns färgrikedom som med åren kom att prägla hans konstnärliga uttryck.

Bild från ön Murano och Luca Nichetto
foo

Luca Nichetto började först studera på Istituto statale d’arte, innan han gick vidare till att läsa industriell design vid Università IUAV di Venezia. Under studentåren brukade han knacka dörr tillsammans med sina skolkamrater, för att försöka sälja skisser de skapat i skolan.

– Dörrknackningarna pågick i flera år, och vi gjorde det helt utan en tanke på att vi faktiskt kunde vara designers eller formgivare. För oss var det bara ett sätt att tjäna lite extra fickpengar. Under andra året på universitetet råkade jag knacka på dörren till glastillverkaren Salviati, och Simon Moore, som då var kreativt ansvarig på företaget, var den som öppnade.

"jag fick en inblick i hur människor från olika delar av välden arbetar med glas"
foo
Luca Nichettos sketch på Fusa-kollektionen

Simon Moore såg någonting speciellt i Lucas skisser, och erbjöd sig att köpa dem allihop. Så öppnades dörren in till glasets värld och yrket som formgivare. Med tiden fick han sitt allra första uppdrag för Salviati, och det han då skapade blev ett av företagets mest sålda glasföremål någonsin.

– Genom Salviati fick jag en inblick i hur människor från olika delar av välden arbetar med, och tar sig an glaset som material. Jag tror att jag lärde mig mer genom dem än jag någonsin gjorde i skolan. Det blev liksom startskottet för vägen framåt.

foo
Textil Terrazzo
"Stenarna i motivet ser ut precis som mosaik och Muranoglas"
foo

Med tiden började Luca Nichetto frilansa och arbeta som konsult och produktdesigner för det välrenommerade belysningsföretaget Foscarini. Här breddade han sitt skapande till att rymma mer än enbart glaskreationer, och 2006 grundade han sin självbetitlade studio i Venedig.

Det var när Luca flyttade till Stockholm 2011 för att öppna en andra studio, som han först kom i kontakt med Svenskt Tenn. Den nya kollektionen Fusa beskriver han som en bro mellan Stockholm och Murano. Kollektionen kom till med inspiration från Josef Franks textila mönster Terrazzo.

– När jag såg mönstret var min första tanke att stenarna i motivet ser ut precis som mosaik och Muranoglas. Jag lyfte fram de olika formationerna, sammanfogade dem och gav dem nytt liv i form av belysning.

sketch på Fusa-lamporna

För att få ihop all den färg som behövdes har Luca använt sig av överblivet, färgat glas från glasbruket NasonMoretti, som grundades på Murano 1923. Istället för att gå till spillo har dessa färger förädlats, arbetats om återanvänts, för att tillsammans med det exklusiva Muranoglaset ge liv åt kollektionen Fusa.

I slutet av 1930-talet höll Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson en utställning med Muranoglas. I utställningen Heritage sammanflätas Luca Nichettos estetiska arv med Svenskt Tenns gedigna formhistoria. Utställningen pågår nu och fram till den 31:a mars 2019 i butiken på Strandvägen 5 i Stockholm.

GLASTILLVERKNING

Utställning Heritage Strandvägen 5
Utställning Heritage Strandvägen 5
Utställning Heritage Strandvägen 5