Vas Ekollon Estrid Ericson Svenskt Tenn
Estrid Ericson

Vas Ekollon

I sommarhuset Tolvekarna på Tyresö utanför Stockholm fann Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson skaparanda och inspiration. Här satte hon ihop vackra blomsterarrangemang till butiken på Strandvägen 5, planerade dukningar och fick idéer till nya produkter. Det var även här som hon på 1930-talet fick idén att använda ekollon och låta dem gro i en enkel liten glasvas.

Formen till vasen hämtade hon från det historiska måttet ”jungfrun”, vars namn anses komma från att måttet ofta utformades som en avkortad kon som kunde likna en kvinna, en jungfru, med fotsid kjol. Vasen har en något vidgad öppning så att ekollonet lätt kan placeras och slå rot, den har idag kommit att bli en klassiker i mångas hem.

Vas Ekollon Estrid Ericson Svenskt Tenn

Från glasugnen till Strandvägen

Precis som andra klassiska vaser i Svenskt Tenns sortiment tillverkas Ekollonvasen på Skrufs Glasbruk i Småland. VD Kent Elm berättar om hur processen går till:

”Det första som sker vid tillverkningen av Ekollonvasen är att vi hämtar upp glaset och välsar (rullar) massan till en jämn klump. Därefter blåser vi i lite luft i pipan innan vi går ner i formen och blåser själva rundningen. När blåsmomentet är färdigt tar vi upp glaset ur formen och knackar av det från pipan.

Därefter kyls det ner från 500 grader till 30 grader, en process som tar cirka fyra timmar. När glaset har svalnat spränger vi av en del av halsen så att alla vaser blir lika höga. Det går till så att vi ritar med en liten rist på glaset och sedan värmer det lätt med en gasollåga så att det spricker precis vid ritsen. Efter det så slipar vi bort ojämnheterna som blir kvar efter sprängningen och därefter värms kanten så att den blir rund och fin. Slutligen synar vi varje enskild vas innan vi packar den och skickar iväg till butiken på Strandvägen 5 i Stockholm.”

Vas Ekollon Estrid Ericson Svenskt Tenn