Vänskapsknuten Svenskt Tenn
Josef Frank

Vänskapsknuten

I en tid då Europa var fyllt av konflikter, formgav Josef Frank Vänskapsknuten som en symbol för vänskap och fred. Den allra första skissen av ljusstaken är daterad 1938, bara ett år innan andra världskriget bröt ut. Idag har Vänskapsknuten kommit att bli en ikon i Svenskt Tenns sortiment. Efter en noggrann genomgång av Josef Franks originalritning har Vänskapsknuten under 2018 återfått sin ursprungliga form från 1938.

Tillverkningen av den välkända och vida omtyckta ljusstaken sker idag på Humstorp Metall i Västergötland. Här framställs en del av Svenskt Tenns tenn- och mässingssortiment; produktioner som kräver ett noggrant tillvägagångssätt och stor hantverksskicklighet. Verkstaden startades 2011 av Oskar Hammar, som då tog över en del av produktionen från sina föräldrars företag ”Skaraborgs Hantverk” grundat 1978.

Tillverkningsprocess

När Vänskapsknuten tar form börjar tillverkningsprocessen med mässingsstängerna. Dessa levereras i längder om fyra meter och behöver därför sågas, borras och gängas. Därefter poleras de, innan de bockas till rätt form.

De färdiga armarna fästs på mittenkulan genom silverlödning, innan den sammanfogade ljusstaken poleras; ett arbete som utförs av tre personer samtidigt. Ljusstaken handpoleras sedan för att komma åt samtliga vinklar.

Parallellt med detta arbete har ljuspipor och manschetter tillverkats. Manschetterna stansas ut med ett stansverktyg i två steg innan de poleras. Ljuspiporna sågas ut av rör och löds ihop med en bricka i botten. Därefter är dags för polering och kvalitetsavsyning.

Efter att samtliga detaljer är synade och godkända monteras ljusstaken ihop och paketeras. Under tillverkningen är hela företaget involverade i olika steg, vilket innebär att åtta personer är med i processen.