Julens Formgivarduo

Innehåll Carina & Jakob - Svenskt Tenn

Formgivaren Carina Seth Andersson har tidigare skapat serien Dagg för Svenskt Tenn. Konstnären Jakob Solgren har bland annat formgivit tennburkarna Gren. Tillsammans har de nu skapat julkollektionen på Svenskt Tenn.


Varför valde ni att ta fram juldekorationer för Svenskt Tenn?

Carina – När jag fick frågan om att ta fram konceptet tillsammans med Jakob var det självklart att tacka ja. Julen är väldigt starkt förankrad hos Svenskt Tenn, säger Carina, och Jakob håller med:

Jacob – Självklart ville vi ta oss an det här uppdraget! Och det är extra roligt att vi har fått göra det tillsammans.

Vad inspirerade er till julens tema?

Carina – Uppdraget var att skapa en jul med orientaliska inslag. Av Svenskt Tenn fick vi en låda fylld med orientaliska dekorelement. Det var en lockande blandning av glaspärlor, mässingsdetaljer och halvädelstenar i olika färger. Sen började ett lekfullt experimenterade.

Jacob – Vi var enade om att juldekorationerna skulle andas Svenskt Tenn och historien kring Estrid Ericsons inspiration av olika kulturers hantverkstraditioner. Det finns en bild på Estrid Ericson när hon sitter och dekorerar ett träd till julen, det gav oss bland annat idén till Önsketrädet som är en bärande del av kollektionen.

Vad har känts viktigt att lyfta fram i årets kollektion?

Carina & Jacob – Att skapa en lekfull och inspirerande julkollektion som förhoppningsvis kommer att få leva vidare i hemmen under många jular. Där namnen på de olika hängena kan ge associationer till några av Estrids eller egna resor; Nepal och Poppel och ett Önsketräd som fyllts med önskningar.

Dekorationsbild - Svenskt Tenn