17 produkter

Filtrera

  • Kategori
    Välj en eller flera
  • Material
    Välj en eller flera
  • Färg
    Välj en eller flera
  • Formgivare
    Välj en eller flera
17 produkter

Sortera

  • Relevans
    Välj en eller flera
17 produkter

Tennvaser & Tennkrukor

Flera av de tidiga tennvaserna i Svenskt Tenns sortiment formgavs av Anna Petrus 1927. En av dessa är den välkända vasen Janushuvudet, som också kan ses som en klassisk 20-talsskulptur. Vasen föreställer ett forntida ansikte som ler ett outgrundligt leende. Den är formgiven efter den mångfacetterade romerska guden Janus, som öppnar och stänger himlaljusets portar. Janus hade liksom vasen två ansikten: ett som blickar in i framtiden och ett som blickar bakåt, in i det förflutna.

Även Profilvasen är formgiven av Anna Petrus, och liksom Janushuvudet bär den tydliga spår från 20-talets klassicism. Denna tennvas har samma form som ”ingefärskrukan”, ett av de fyra självklara kärlen för snittblommor enligt Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson.

Tennvaser & Tennkrukor i samtida design

Man skulle nästan kunna säga att tennkrukan som Eric Ericson formgav för Svenskt Tenn 2013 är en modern variant av Janushuvudet, med olika ansikten på krukans vardera sida. Underfundighet utmärker Eric Ericson som formgivare, och det är något som tydligt syns i de olika ansiktsuttrycken som är ingjutna i tennet.

Till de senare formgivna tennvaserna och tennkrukorna i Svenskt Tenns sortiment hör också Vas Krage av Anna von Schewen och Vas Randig av Annica Jarring. Båda dessa vaser formgavs 2004, inför Svenskt Tenns 80-årsjubileum. Då bjöds tio kvinnliga, svenska formgivare in för att skapa nutida tennföremål, som en hyllning till Estrid Ericson.

Tennvas inspirerad av peruansk keramik

En del av de tennföremål som Estrid Ericson formgav under sina verksamma år var inspirerade av peruansk keramik som hon studerat på Etnografiska Museet i Stockholm. Förebilderna till dessa föremål kom alla från samma epok, nämligen sen Chimu-tid (1150 – 1460). Där kunde man finna originella former, bland annat urnor och kärl i form av fåglar och fiskar som Estrid Ericson blev väldigt förtjust i.

Peruanska Urnan är en av de tennvaser som ingick i Svenskt Tenns sortiment redan år 1925, och som fortfarande återfinns i sortimentet. Den tillverkas idag på Humstorp Metallverkstad i Västergötland, som tillverkar flera av Svenskt Tenns mest avancerade tenn- och mässingsprodukter. Bronsformen som används för att gjuta tennvasen tillverkades på Bergmans Gjuteri på 1920-talet, och produktionen av urnan går till på precis samma sätt nu som då.

Tenn i kontrast till blommor & växter

Gröna blad och färgstarka blommor gör sig vackert mot tennkrukan eller tennvasens matta eller blanka yta. Kontrasten blir distinkt och utgör ett dekorativt inslag i hemmets alla rum. I sortimentet finns allt från vaser som passar enstaka blommor, som exempelvis den klassiska Pipvasen och Vas Pumpa, till större vaser och krukor som vas Wave och kruka Vågig.

Bevara tennet vackert

Tenn är ett mjukt material som åldras vackert om det hanteras varsamt. Det kan lätt bildas fett- och smutsfläckar på tennvaser och tennkrukor när du tar i dem, något du kan undvika genom att använda bomullshandskar.

Vi rekommenderar att du inte använder putsmedel när du rengör dina tennföremål, då materialet lätt kan repas. Skölj istället tennet i ljummet vatten. För att lösa upp fingeravtryck eller dylikt kan du eventuellt använda lite diskmedel. Torka sedan torrt med en mjuk trasa. För en mer avancerad rengöring av exklusiva tennprodukter rekommenderar vi att du vänder dig till en professionell renoverare.

Tennvaser & tennkrukor