-
Language
-
Land
Boka ett privat besök utanför ordinarie öppettider, vänligen kontakta info@svenskttenn.se
Svenskt Tenn AB använder cookies. En cookie är en liten textfil som lagras på din dator och som innehåller information som används för att förbättra webbplatsen för dig.
Cookies används både för att vår hemsida ska fungera och för att du inte upprepade gånger ska få viss engångsinformation och kunna logga in på olika tjänster.
Det finns två typer av cookies. Den permanenta cookien sparar en fil på din dator för att kunna anpassa webbplatsen efter dina önskemål, val och intressen eller det faktum att du besökt sidan tidigare. Sessionscookien skickas mellan din dator och servern under tiden du besöker webbplatsen och raderas när du stänger din webbläsare.
Svenskt Tenns webbplats använder både permanenta cookies och sessionscookies. Permanenta cookies används för att du inte upprepade gånger ska få viss engångsinformation och sessionscookies används för att du ska kunna logga in på olika tjänster.
Du kan inte välja bort cookies som är nödvändiga för att sidan ska fungera. Däremot kan du välja om du ska acceptera de cookies som syftar till att förbättra användarupplevelsen för hemsidan. Det vill säga cookies som används för att anpassa webbplatsen efter dina önskemål, val och intressen och komma ihåg att du besökt sidan tidigare eller som syftar till att du inte ska få samma information flera gånger. Du kan senare ändra dina cookie inställningar genom att ändra inställningar i din webbläsare så att cookies inte accepteras.
Godkänn vår behandling av cookies Läs mer
Krukan har en tunn skarv i glaset som uppkommer då den är pressad i en delbar gjutform. Den poleras i efterbearbetningen, men spår av den hantverksmässiga produktionen finns alltid kvar på slutprodukten.
Josef Franks klassiska Hortuskruka i glas tillverkades för första gången 1942. De första färgerna som Estrid Ericson lät göra var rubinrött, smaragdgrönt och stomatolblått. Sedan dess har dessa färger bevarats i sortimentet tillsammans med en variant i klarglas, och nu senast tillkom en variant i bärnstensfärg. Den djupröda kulören säljs traditionsenligt enbart under julen på Svenskt Tenn.
Josef Frank växte upp i Wien och studerade arkitektur på Konstgewerbeschule. På 1920-talet ritade han egnahemsområden och storgårdskomplex i bostadsbristens Wien och 1925 startade han inredningsfirman Haus & Garten tillsammans med arkitektkollegorna Oskar Wlach och Walther Sobotka. Josef Frank anställdes på Svenskt Tenn 1934 och redan några år senare fick han och Estrid Ericson sitt internationella genombrott. Trots att han var 50 år när han lämnade den gryende nazismen i Wien för Sverige, räknas Josef Frank som en av Sveriges genom tiderna viktigaste formgivare. Läs mer
Tänk på att kondens och fukt kan skada känsliga bordsskivor och andra underlag. Torka därför av krukan direkt när du fyllt på med vatten. Håll alltid utsidan torr för att minska behovet av polering.
Svenskt Tenn värnar om miljö och hållbarhet, och de klassiska glasföremålen i sortimentet är inget undantag. Reijmyre Glasbruk använder sig av en glaskvalitet i helt blyfri kristall. Ugnarna som används i tillverkningsprocessen är eldrivna, miljövänliga och energisnåla och släpper varken ut kväveoxid eller koldioxid. Glasbruket använder sig enbart av el utvunnen från vatten och vindkraft, och allt glas som kasseras smälts om och används på nytt. Avfall som wellpapp och annat brännbart källsorteras och skickas till återvinning.
Genom att köpa svenskt glas kan långa transporter med miljöpåverkan undvikas, och genom att tillverka tidlösa produkter i hög kvalitet och med lång livslängd, arbetar vi för att inte slösa med jordens resurser. Det är sällan klassiska glasföremål slängs. Istället bevaras de genom åren och kan säljas vidare eller ges i gåva till nästa generation.
Tillverkningen av Hortuskrukan i glas sker på Reijmyre glasbruk i Östergötland. Sju hantverkare är inblandade i processen från början till slut: en glassmältare, fyra glasblåsare och två personer som ansvarar för efterbearbetningen.
Arbetet börjar med att glasmassan smälts i ugnarna under natten. När glasblåsarna arbetat färdigt för dagen, börjar glassmältaren sitt skift. Han höjer temperaturen till 1400 ° C i smältugnarna och skopar i cirka 500 kilo glas som sedan smälts under noga övervakning. Framåt morgonen sänks temperaturen för att glasmassan ska vara nere i arbetstemperaturen 1100 ° C när glasblåsarna börjar sin arbetsdag klockan 06.00.
Nu börjar tillverkningsprocessen i glashyttan. Anfångaren fångar glasmassa på en så kallad anfångningskula, en järnstång med en stor järnkula i änden. Därefter tar pressmästaren vid och klipper av precis rätt mängd glasmassa i järnformen innan pressen startas och glaset trycks ut. Dessa moment är bland de svåraste i processen, och de som kräver störst erfarenhet och hantverksskicklighet. Rätt mängd glas måste fångas och klippas av utan att glasblåsor, sliror eller att andra fel uppstår, något som enbart kan göras för hand och med rätt känsla för hantverket.
När glaset svalnat till cirka 650 ° C kan Hortuskrukan lyftas bort från formen till ett bord där två glasblåsare polerar krukan med gasollåga för att den ska bli blank och fin. Därefter lyfts krukan in i en kylugn där temperaturen långsamt sänks från 500 ° C till rumstemperatur, något som tar ungefär sex timmar.
När krukan är kyld är det dags för efterbearbetning och kvalitetskontroll. De få krukor som har glasfel eller andra skavanker sorteras bort och smälts sedan om för att vara med om processen på nytt. Resterande krukor graveras med Svenskt Tenns logotype i botten, rengörs och slutkontrolleras innan de slutligen packas och skickas till Svenskt Tenn.
Läs mer om Svenskt Tenns hållbarhetsfilosofi nedan.