Bekräfta land

För aktuella priser och fraktinfo, vänligen bekräfta att ditt land är , eller välj ett annat land.

Golvlampor

Golvlampor

En golvlampa kan med fördel placeras varhelst i rummet där det behövs flöde av ljus.

En golvlampa kan med fördel placeras varhelst i rummet där det behövs flöde av ljus.

Golvlampor är flexibla och flyttbara, och därför också extra viktiga ljuspunkter i interiören. I skriften ”Inredningskatekesen” 1939, skrev Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson ”Vår tids – vår elektriska tids – lampa heter golvlampan; den flyttbara, rörliga golvlampan.” Här gjorde hon en jämförelse mellan golvlampan och andra typer av belysning, och hyllade golvlampans mångsidighet och flyttbarhet.

En golvlampa från Svenskt Tenn

Svenskt Tenns golvlampor finns i material som trä och mässing, samt med inslag av elegant läder. Utöver det breda utbudet av klassiska golvlampor formgivna av Josef Frank, säljer Svenskt Tenn även design från nutida formgivare. Under 2018 utsågs golvlampan ”Shadow”, formgiven exklusivt för Svenskt Tenn av Harri Koskinen, till ”Årets Lampa” av ELLE Decoration Swedish Design Awards. Golvlampan tillverkas i mässing och finns i två olika höjder, där den mindre varianten är en bordslampa. Harri Koskinen inspirerades av Estrid Ericsons olika miljöer och Josef Franks mångsidighet när han skapade golvlampan. Han besökte Svenskt Tenns butik på Strandvägen 5, där de hemtrevliga miljöerna och många växtinslagen gav honom idén att omvandla en Monstera till vacker belysning.

Så tillverkas golvlamporna

Svenskt Tenns egna golvlampor produceras i Sverige med traditionella hantverkstekniker där många moment i tillverkningen görs manuellt. Svarvning används bland annat för att forma metallen i golvlamporna genom att material avverkas från ett massivt stycke metall som roterar. Bockning är en annan metod som i de flesta fall innebär att rören bockas i en så kallad rörbock. Det krävs också särskilda redskap för att bocka rör som används i golvlampor samt i övrig armatur, utan att de kläms ihop och tappar sin form. Många av Svenskt Tenns golvlampor och armaturer är polerade. Tekniken är tidskrävande, och innebär att man steg för steg minskar reporna i metallen till dess att de är så pass fina att de inte länge syns, och man får en blank yta. Detta märks särskilt på våra golvlampor med lampfötter och armar i mässing.

Go back to top

Godkänn vår behandling av personuppgifter.