Evelina Kroon

Evelina Kroon Påsk 2021 Svenskt Tenn

Konstnären Evelina Kroon omger sig av färg i alla aspekter av livet. Hon associeras främst med sina grafiska rutmönster där harmoni uppnås genom repetition och där oväntade kombinationer skapar textur och spänning. Till årets påskkollektion kom inspirationen från Josef Franks klassiska textilmönster Under Ekvatorn, vars intensiva färger har omvandlats till en färgsprakande och samtida produktserie som kompletterar Svenskt Tenns påskkollektion.

Evelina Kroon Påsk 2021 Svenskt Tenn

År 1941 formgavs Under Ekvatorn av Josef Frank - ett av de mest livfulla och färgstarka mönster han någonsin skapade för Svenskt Tenn. Nu, 80 år senare, använder konstnären Evelina Kroon samma mönster som inspiration till påskkollektionen 2021, där Franks färgpalett ges nytt liv genom dynamiska kompositioner av strikta linjer. I Evelinas spännande mönster står rutan i fokus, samtidigt som fina, taktila och organiska detaljer kan skönjas i såväl linjer som uppbyggnad. Kollektionen består av en bordsduk, servetter, tabletter och handblåsta glasägg som alla målas för hand.

”Jag älskar hantverk i alla dess former och fascineras av mötet mellan olika färger, material och kompositioner. Rutmönstret löper som en röd tråd i mitt konstnärskap, men inspirationen finner jag överallt; i naturen, i vardagen, i samtida och historisk konst.”

Evelina Kroon Påsk 2021 Svenskt Tenn