Pressmeddelanden

Utställning Franks Flora Sofiero Slott Svenskt Tenn

Nu öppnar utställningen Josef Franks flora på Sofiero slott

Den 30 april öppnar utställningen Josef Franks flora på Sofiero slott som är beläget norr om Helsingborg. Utställningen, som pågår till den 20 september, görs i samarbete med Svenskt Tenn och djupdyker i formgivarens färgrika mönster från botanikens värld.

I Josef Franks mönsterflora blandas verkliga blommor som tulpan, förgätmigej och liljekonvalj med grönskande växter och fruktmotiv inspirerade av världens platser och kulturer. I utställningen Josef Franks flora har Svenskt Tenns curator Karin Södergren kopplat samman Josef Franks blomstervärld med Sofieros tidigare innehavare, Kung Gustav VI Adolf, och hans ansenliga trädgårdsintresse och egenskapade herbarium.

– Blomman är i centrum både för Svenskt Tenn och Sofiero och vi har båda dessutom en historisk koppling till herbarium. Därför kändes det roligt att få utveckla Josef Franks herbarium – men i textila mönster. Genom arbetet med Josef Franks flora upptäckte jag att många växter är återkommande i Franks mönster och att mönstret Hawaii innehåller både tulpan, Liljekonvalj och Bellis, vilket förvånade mig säger Karin Södergren, curator på Svenskt Tenn och för utställningen.

– Svenskt Tenn ägs sedan 1975 av Kjell och Märta Beijers stiftelse. En del av vårt uppdrag är att sprida kunskap om formgivaren Josef Frank, som är en av Sveriges genom tiderna främsta, och få fler människor att upptäcka honom och hans formgivning. När Sofiero hörde av sig om ett samarbete så kändes det som en fin koppling med Josef Franks mönster inne i slottet och med Sofieros slottsträdgård utanför, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.

Josef Franks flora visas i slottets utställningsvåning från 30 april till 20 september 2020.

För mer information kontakta:
Elin Lervik, presschef Svenskt Tenn: 0760-12 88 00, elin.lervik@svenskttenn.se
Thommy Bindefeld, marknadschef Svenskt Tenn: 08-670 16 02, thommy.bindefeld@svenskttenn.se
Så hanterar Sofiero covid-19
Med anledning av covid-19 anpassar vi verksamheten och har vidtagit nödvändiga åtgärder för att säkerställa en trygg miljö och förhindra smittspridning. Vi följer löpande Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens beslut. Känner du dig sjuk eller tillhör en riskgrupp, vänligen stanna hemma. För mer information besök Sofieros hemsida.

Japanese Magnolia GP & J Baker Svenskt Tenn

Svenskt Tenn lanserar Japanese Magnolia från GP & J Baker

Svenskt Tenn har sedan 1930-talet samarbetat med textilföretaget GP & J Baker. Nu har Svenskt Tenn fått möjlighet att med ensamrätt återuppväcka William Turners mönster ”Japanese Magnolia ur GP & J Bakers arkiv. Mönstret är formgivet 1917 och har med största sannolikhet inte varit i produktion sedan dess.

Redan på 1930-talet började Svenskt Tenns grundare, Estrid Ericson, att samarbeta med det brittiska textilföretaget GP & J Baker. Sedan dess har Svenskt Tenn haft ensamrätt på att sälja utvalda historiska GP & J Baker-mönster. Efter en genomgång i GP & J Bakers historiska arkiv har Svenskt Tenn nu fått ensamrätt att lansera mönstret från 1917.

– Det var Josef Frank som först introducerade GP & J Bakers magiska mönstervärld för Estrid Ericson. Precis som med Fornasetti har Svenskt Tenn därför sedan 30-talet ett unikt samarbete med GP & J Baker där vi har ensamrätt på vissa färgställningar och mönster - än i dag. När vi nu fick möjlighet att utforska deras arkiv fann vi en otroligt vacker tygbit med William Turners mönster Japanese Magnolia, som vi nu lanserar i samband med utställningen, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.

Traditionsenligt brukar Svenskt Tenn så här års öppna en vårutställning men på grund av rådande situation i vår omvärld kommer utställningen, Japanese Magnolia, att förlängas fram till den 12 augusti för att ge fler möjlighet att besöka utställningen. På svenskttenn.se kommer alla produkter och bilder från utställningen vara tillgängliga för hemleverans och för inspiration

I utställningen, som präglas av de två färgställningarna av William Turners mönster Japanese Magnolia, visas produkter i mönstret i en miljö som är inspirerad av en uteplats. I samband med utställningen lanseras även en helt ny glaskruka formgiven av multikonstnären Eric Ericson. Krukan är tillverkad på Skrufs glasbruk i Småland av återanvänt glas. Den nya krukan heter Fucus, blåstång på Latin.

Utställningen Japanese Magnolia öppnar den 27 mars och kommer pågå fram till den 12 augusti, 2020.

Historien om GP & J Baker och Svenskt Tenn
Det brittiska textilföretaget GP & J Baker grundades 1884 av bröderna George Percival och James Baker. Tillsammans med sin pappa reste de runt i Orienten och Asien och köpte upp mönster, textilier, skisser och tusentals mönsterböcker. Över ett sekel av samlande resulterade i ett av de största privatägda textilarkiven i världen, där många motiv baseras på engelska chintzer och blocktryck från artonhundratalet. År 1982 utsågs GP & J Baker till hovleverantör i Storbritannien av Drottning Elizabeth II, och än idag uppfattas företaget som en av världens främsta innovatörer inom textildesign. Svenskt Tenn blev en av GP & J Bakers första kunder i Sverige då Josef Frank, som inspirerades av deras mönster, introducerade företaget för Estrid Ericson på 1930-talet. För henne var det viktigt att kunderna fick exklusiv tillgång till de föremål som salufördes, och hon ingick en överenskommelse med GP & J Baker om att få ensamrätt på utvalda mönster. Sedan dess säljs flera av deras textilier och färgställningar exklusivt på Svenskt Tenn

För mer information kontakta:
Elin Lervik, presschef Svenskt Tenn: 0760-12 88 00, elin.lervik@svenskttenn.se
Thommy Bindefeld, marknadschef Svenskt Tenn: 08-670 16 02, thommy.bindefeld@svenskttenn.se

Svenskt Tenn lanserar porslinsserien Dé formgiven av den internationella modeskaparen Ann Demeulemeester

Den legendariska modeformgivaren Ann Demeulemeester här tillsammans med producenten Serax har skapat porslinsserien Dé där hennes karaktäristiska spel med skugga och ljus bildas av handmålade streck i olika graderingar av svart och rött. Porslinet kommer lanseras och säljas på Svenskt Tenn som initialt fått ensamrätt i Sverige.

Belgiska designern Ann Demeulemeesters självbetitlade modevarumärke ses som ett av världens mest inflytelserika i branschen. Under sina verksamma år har hon utmärkt sig med sin starkt unika och igenkännliga stil, inspirerad av musan Patti Smith. Under 2014 lämnade Ann Demeulemeester modevärlden, flyttade ut på landet och började studera gammeldags tekniker för att skulptera porslin och blanda glaseringar. Porslinsserien Dé speglar den extraordinära leken mellan ljus och skugga som är så karaktäristiskt för Ann Demeulemeesters innovativa modeskapande. Hennes porslin är handmålat i flera lager, ett hantverk som gör varje föremål unikt i sitt slag.

– Vi ser att porslinsserien Dé tillför en samtida estetik till Svenskt Tenns sortiment där både färgerna och den hantverksmässiga produktionen passar väl in och vi kommer skapa ett fint möte med Josef Franks klassiska mönster Under Ekvatorn. Vi lanserar kollektionen i en färgstark och härlig dukning i butiken och vi kommer även sälja porslinet online, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.

Porslinserien Dé finnas till försäljning i butiken och på webben från och med 20/2 2020
Prisexempel: Assietter från 400 kr/styck, mattallrik från 600 kr/styck, skålar i olika storlekar 200 kr – 680 kr,
kopp 260 kr, glas från 160 kr.

Om Antwerpen six
Ann Demeulemeester är en del av Antwerp Six, en grupp bestående av sex designers som tagit sin examen vid Antwerp Royal Academy of Fine Arts i början av 1980-talet. Utöver Demeulemeester ingår även Dries Van Noten, Walter Van Beirendonck, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs och Marina Yee.

För mer information kontakta:
Elin Lervik, presschef Svenskt Tenn: 0760-12 88 00, elin.lervik@svenskttenn.se
Thommy Bindefeld, marknadschef Svenskt Tenn: 08-670 16 02, thommy.bindefeld@svenskttenn.se

Svenskt Tenn är ett inredningsföretag med butik på Strandvägen i Stockholm och på webben. Sedan 1975 ägs Svenskt Tenn av Kjell och Märta Beijers Stiftelse, som ger stora anslag till forskning och även bidrar till att främja svensk heminredning och design.

Fler pressreleaser