Pressmeddelanden

Svenskt Tenn lanserar porslinsserien Dé formgiven av den internationella modeskaparen Ann Demeulemeester

Den legendariska modeformgivaren Ann Demeulemeester här tillsammans med producenten Serax har skapat porslinsserien Dé där hennes karaktäristiska spel med skugga och ljus bildas av handmålade streck i olika graderingar av svart och rött. Porslinet kommer lanseras och säljas på Svenskt Tenn som initialt fått ensamrätt i Sverige.

Belgiska designern Ann Demeulemeesters självbetitlade modevarumärke ses som ett av världens mest inflytelserika i branschen. Under sina verksamma år har hon utmärkt sig med sin starkt unika och igenkännliga stil, inspirerad av musan Patti Smith. Under 2014 lämnade Ann Demeulemeester modevärlden, flyttade ut på landet och började studera gammeldags tekniker för att skulptera porslin och blanda glaseringar. Porslinsserien Dé speglar den extraordinära leken mellan ljus och skugga som är så karaktäristiskt för Ann Demeulemeesters innovativa modeskapande. Hennes porslin är handmålat i flera lager, ett hantverk som gör varje föremål unikt i sitt slag.

– Vi ser att porslinsserien Dé tillför en samtida estetik till Svenskt Tenns sortiment där både färgerna och den hantverksmässiga produktionen passar väl in och vi kommer skapa ett fint möte med Josef Franks klassiska mönster Under Ekvatorn. Vi lanserar kollektionen i en färgstark och härlig dukning i butiken och vi kommer även sälja porslinet online, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.

Porslinserien Dé finnas till försäljning i butiken och på webben från och med 20/2 2020
Prisexempel: Assietter från 400 kr/styck, mattallrik från 600 kr/styck, skålar i olika storlekar 200 kr – 680 kr,
kopp 260 kr, glas från 160 kr.

Om Antwerpen six
Ann Demeulemeester är en del av Antwerp Six, en grupp bestående av sex designers som tagit sin examen vid Antwerp Royal Academy of Fine Arts i början av 1980-talet. Utöver Demeulemeester ingår även Dries Van Noten, Walter Van Beirendonck, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs och Marina Yee.

För mer information kontakta:
Elin Lervik, presschef Svenskt Tenn: 0760-12 88 00, elin.lervik@svenskttenn.se
Thommy Bindefeld, marknadschef Svenskt Tenn: 08-670 16 02, thommy.bindefeld@svenskttenn.se

Utställning Famna 2020 Svenskt Tenn

Svenskt Tenn lanserar soffan Famna 2020 Formgiven av TAF

På uppdrag av Svenskt Tenn har designduon TAF - Gabriella Gustafson och Mattias Ståhlbom formgivit soffan Famna 2020 med en tillhörande puff. Möblernas formspråk är lekfullt med fokus på hantverksskicklighet och hållbarhet. Famna 2020 presenteras i en avskalad utställning som pågår i butiken mellan 4 februari och 22 mars.

– TAF är en formgivarduo med ett spännande formspråk som både kan kopplas till historisk formgivning såväl som till vår samtid. Jag tycker att de har en särskild känsla för detaljer och kvalité som passar väl in på Svenskt Tenn. Det har inte lanserat en samtida soffa sedan 1980-talet, men sedan en tid tillbaka har vi sett att det både finns ett utrymme i sortimentet, såväl som en ökad efterfrågan på en mer lättplacerad soffa som samtidigt känns generös, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.

Soffan Famna 2020 tillverkas hos OH Sjögrens i Tranås som gör alla Svenskt Tenns stoppmöbler. Liksom övriga stoppmöbler i sortimentet är produktionen av Famna 2020 haute couture där varje enskild soffa tillverkas för hand. Konstruktionen kan liknas vid ett träbåtskrov, ett spant med dess bottenstockar och däcksbalkar, skapat av massivt trä, plywood och masonit. Benen är svarvade i massiv bok, som sedan lackerats. Sittdynorna består av slitstarka spiralfjädrar vilket ger en hög komfort samtidigt som man därigenom reducerar mängden polyeter. De fem ryggkuddarna har alla samma storlek vilket gör det lätt att flytta dem runt i soffan, och de består av dunstoppning samt syntet - producerat lokalt i Tranås. Soffans form och storlek är anpassad för att på bästa sätt ta till vara material och minimera spill.

– Tack vare en något enklare uppbyggnad och mindre tygåtgång, jämfört med den populära Liljevalchssoffan, kommer Famna 2020 att ha ett mer förmånligt pris, säger Thommy Bindefeld.

– Vi har arbetat mycket kring mötet mellan samtida form och Josef Franks och Estrid Ericsons klassiska eklekticism vilket ligger till grund för soffans form. Känslan av en säng, med dess varma och ombonade attribut var en återkommande tanke som vi överfört i både sittdynan och kuddarnas uttryck. Namnet syftar till soffans generösa djup och den låga sitthöjden som vi hoppas ska kännas inbjudande, berättar formgivarna Mattias Ståhlbom och Gabriella Gustafson på TAF.

Priser Famna 2020: Soffa 68 000 kr exklusive tyg, Pall 16 000 kr exklusive tyg
För mer information kontakta:
Elin Lervik, presschef Svenskt Tenn: 0760-12 88 00, elin.lervik@svenskttenn.se

Thommy Bindefeld, marknadschef Svenskt Tenn: 08-670 16 02, thommy.bindefeld@svenskttenn.se
Svenskt Tenn är ett inredningsföretag med butik på Strandvägen i Stockholm och på webben. Sedan 1975 ägs Svenskt Tenn av Kjell och Märta Beijers Stiftelse, som ger stora anslag till forskning och även bidrar till att främja svensk heminredning och design.

Fler pressreleaser