Pressmeddelanden

Jul 2020 Svenskt Tenn

Svenskt Tenn bjuder in till en livesänd invigning av julen 2020

Det lackar mot jul och i sedvanlig ordning står Svenskt Tenn redo för att inviga årets prunkande julutställning som är fylld av nyheter och klassiker som samsas i en magisk mix. För första gången i Svenskt Tenns snart 100-åriga historia ersätts dock den klassiska invigningen med en digital rundtur i butiken som står i full julskrud - ledd av företagets kreativa chef Thommy Bindefeld.

Mirakel i ny färgställning – en av flera lanseringar denna jul

En av de stora nyheterna i år är en återlansering av det klassiska mönstret Mirakel med korallfärgad botten, formgivet av Josef Frank under 1920-talets senare hälft. Det smyckas av storskaliga fantasiblommor, slingrande lianer och ett hav av prickar. Josef Frank själv ska ha uttryckt att det känns som ett ”mirakel” att en så liten rapport kan ge upphov till något så grandiost.

– Hela årets jul, både i butiken och på webben, är inspirerad av Mirakelmönstrets färger och blommor. Även årets juldekorationer, som tre olika formgivare har arbetat fram unikt för Svenskt Tenn bygger vidare på blommor och exotism. I en varm och härlig atmosfär blandas Sam Wildes magiska glaskulor, Sofia Vusir Jansson´s handgjorda crepepappersblommor med Maja Steens pappershängen i form av fåglar i olika former, säger Thommy Bindefeld.

Formgivaren Sofia Vusir Jansson, för många mer känd som Sofia Mokkasin, har för Svenskt Tenn skapat kollektionen Blomma Vinterljus som består av crepeblommor i fyra olika färger där varje detalj, från blommans crepeblad och stjälken i tunn, tvinnad mässing till foderbladen och pistillerna i pärlformation sätts samman för hand. Formgivaren Maja Stens fascination för fåglar har satt prägel på kollektionen Paradiso där tropiska papegojor ackompanjeras med en inhemsk ladusvala. Sam Wilde är formgivaren som redan förra julen presenterades hos Svenskt Tenn med kollektionen Fruits of Eden som i år utökats med ett antal handblåsta glaskulor i olika färger och mönster i kollektionen Flowers of Eden.

Så här tar man del av den guidade turen
På kvällen den 5 november invigs Svenskt Tenns jul, denna gång endast digitalt genom www.svenskttenn.se. Kl 18:30 sker rundvandringen på svenska, följt av en engelsk guidad tur kl 19:30 svensk tid. Rundvandringen tar cirka 30 och under visningen kommer tittaren även att kunna chatta med oss och ställa frågor som besvaras i slutet av sändningen. Det går även bra att titta på sändningen i efterhand.

För mer information, vänligen kontakta:
Elin Lervik, presschef Svenskt Tenn: 0760-12 88 00, elin.lervik@svenskttenn.se
Thommy Bindefeld, marknadschef Svenskt Tenn: 08-670 16 02, thommy.bindefeld@svenskttenn.se

Utställning höst Svenskt Tenn

Hemtrevnad i fokus på Svenskt Tenns höstutställning

Idag invigs Svenskt Tenns höstutställning som är fylld av mönster, värme och färger med möbleringar som utgår från den öppna spisen. Dessutom återlanseras sidobordet 548 med toppskivor i glas, helt i linje med Josef Franks originalritningar från 1934.

Lagom till att många återvänder till vardagen igen inviger Svenskt Tenn utställningen Höst där hemtrevnad står i fokus. Utställningen utgår från fyra olika ombonade rumsligheter där djupa färger och mönster skapar olika uttryck – allt med den öppna spisen i fokus.

– Det är verkligen en märklig tid som vi lever i just nu där behovet av att skapa en ombonad och flexibel miljö i hemmet ökat, inte minst när fler människor än någonsin tillbringar mer tid i hemmet på grund av distansarbete. Jag tänker på Josef Frank som mitt under det brinnande kriget på 1940-talet satt i sitt kök i New York och skapade många av dessa vackra och lekfulla mönster som utgör den allra största delen av Svenskt Tenns mönstersortiment än idag. Behovet av färg och mönster ökar när världen känns orolig, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.

Bord 548
Sidobordet 548 består av två nätta bord som kan placeras under varandra likt ett satsbord. Bordet formgavs av Josef Frank 1934 och det har tidigare funnits i produktion. Nu återlanseras bordet i sortimentet med glasskivor i enlighet med originalritningarna.

– Efter en genomgång i Svenskt Tenns arkiv upptäcktes det en notering från Josef Frank gällande sidobordet 548, att dess skivor ska vara i glas. Vi bedriver ett långsiktig arbete med att säkerställa att vi i vår produktion alltid utgår från vad Franks grundtanke var när han formgav sona produkter och mönster, och vi ändrar aldrig i originalritningar. När vi upptäckte denna notering justerade vi därför bordets utförande och nu återlanseras det så som det var tänkt att se ut, säger Thommy Bindefeld.

Svenskt Tenn i samarbete med Bukowskis
Bukowskis anrika auktionshus fyller 150 år i år och detta firas bland annat genom ett samarbete med Svenskt Tenn och en jubileumsutgåva av krukan Hortus i bärnstensfärg.

– Bukowskis är en kvalitetsdriven aktör som värnar värdet av Svenskt Tenn som en kulturinstitution och som uppskattar det hantverk som ligger bakom våra produkter som sälj i nytillverkad upplaga i vår butik för att i nästa led säljas vidare, bland annat hos Bukowskis. Det här är en hållbar relation som pågått sedan lång tid tillbaka och något som är värt att fira med denna jubileumsutgåva, säger Maria Veerasamy, vd för Svenskt Tenn.

Josef Frank formgav den ursprungliga Hortuskrukan i mässing, 1938. Senare under krigsåren, då all metall var hårdvaluta, lät Estrid Ericson glasbruket Gullaskruv göra en variant i glas. På Svenskt Tenns vårutställning 1942, visades Hortuskrukan i rubinrött, smaragdgrönt och ”stomatolblått” glas. Den bärnstensfärgade Hortuskrukan med auktionshusets jubileumslogotype i botten av krukan lanseras hos Bukowskis i augusti. Hortuskrukan i bärnstensfärg kommer sedan att ingå i Svenskt Tenns sortiment från och med början av november.

För mer information kontakta:
Elin Lervik, presschef Svenskt Tenn: 0760-12 88 00, elin.lervik@svenskttenn.se
Thommy Bindefeld, marknadschef Svenskt Tenn: 08-670 16 02, thommy.bindefeld@svenskttenn.se

Utställning Franks Flora Sofiero Slott Svenskt Tenn

Nu öppnar utställningen Josef Franks flora på Sofiero slott

Den 30 april öppnar utställningen Josef Franks flora på Sofiero slott som är beläget norr om Helsingborg. Utställningen, som pågår till den 20 september, görs i samarbete med Svenskt Tenn och djupdyker i formgivarens färgrika mönster från botanikens värld.

I Josef Franks mönsterflora blandas verkliga blommor som tulpan, förgätmigej och liljekonvalj med grönskande växter och fruktmotiv inspirerade av världens platser och kulturer. I utställningen Josef Franks flora har Svenskt Tenns curator Karin Södergren kopplat samman Josef Franks blomstervärld med Sofieros tidigare innehavare, Kung Gustav VI Adolf, och hans ansenliga trädgårdsintresse och egenskapade herbarium.

– Blomman är i centrum både för Svenskt Tenn och Sofiero och vi har båda dessutom en historisk koppling till herbarium. Därför kändes det roligt att få utveckla Josef Franks herbarium – men i textila mönster. Genom arbetet med Josef Franks flora upptäckte jag att många växter är återkommande i Franks mönster och att mönstret Hawaii innehåller både tulpan, Liljekonvalj och Bellis, vilket förvånade mig säger Karin Södergren, curator på Svenskt Tenn och för utställningen.

– Svenskt Tenn ägs sedan 1975 av Kjell och Märta Beijers stiftelse. En del av vårt uppdrag är att sprida kunskap om formgivaren Josef Frank, som är en av Sveriges genom tiderna främsta, och få fler människor att upptäcka honom och hans formgivning. När Sofiero hörde av sig om ett samarbete så kändes det som en fin koppling med Josef Franks mönster inne i slottet och med Sofieros slottsträdgård utanför, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig på Svenskt Tenn.

Josef Franks flora visas i slottets utställningsvåning från 30 april till 20 september 2020.

För mer information kontakta:
Elin Lervik, presschef Svenskt Tenn: 0760-12 88 00, elin.lervik@svenskttenn.se
Thommy Bindefeld, marknadschef Svenskt Tenn: 08-670 16 02, thommy.bindefeld@svenskttenn.se

Så hanterar Sofiero covid-19
Med anledning av covid-19 anpassar vi verksamheten och har vidtagit nödvändiga åtgärder för att säkerställa en trygg miljö och förhindra smittspridning. Vi följer löpande Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens beslut. Känner du dig sjuk eller tillhör en riskgrupp, vänligen stanna hemma. För mer information besök Sofieros hemsida.

Svenskt Tenn är ett inredningsföretag med butik på Strandvägen i Stockholm och på webben. Sedan 1975 ägs Svenskt Tenn av Kjell och Märta Beijers Stiftelse, som ger stora anslag till forskning och även bidrar till att främja svensk heminredning och design.

Fler pressreleaser