Pressmeddelanden

Utställning Pepis Flora Svenskt Tenn

Nu öppnar Pepis flora - sommarens utställning på Svenskt Tenn

Under sommaren 2021 visas Josef Franks mest älskade botaniska mönster i utställningen Pepis Flora. Här återlanseras även California – ett av de floraplanschmönster som han skapade någon gång mellan 1942-1945 under sin tid i New York (1941-1946).

I Josef Franks mönsterflora blandas verkliga blommor som tulpan och förgätmigej med fantasifulla, grönskande växter och fruktmotiv inspirerade av världens platser och kulturer. En stor inspirationskälla till utställningen är boken Pepis Flora, skriven av Kristina Wängberg-Eriksson.

– Utställningens och bokens namn refererar till Josef Franks smeknamn ”Pepi”, som hans nära vänner kallade honom. I den här utställningen visas Josef Franks mönster som konstverk så att besökarna kan upptäcka hans fantastiska mönster som de mästerverk de är. Det är alltid fascinerande att djupdyka i Josef Franks mönstervärld, där finns ständigt nya detaljer att upptäcka. Han blandar fantasiblommor med riktiga blommor och komponerar ihop växter, frukter och blommor i sina egna kombinationer. Allt för att skapa dessa unika, fantasifulla, färgstarka och livfulla mönster. Jag tror att alla kommer upptäcka nya detaljer och hitta nya favoriter genom den här utställningen säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig.

I samband med utställningen så lanseras även mönstret California som Josef Frank skapade under perioden 1942-1945 och som vilat i arkivet en längre tid. Förebilden till blommorna som återfinns i California fann han i den nyutkomna floraboken ”American Garden Flowers” av Gladys Lynwall Pratt. Sammantaget har Josef Frank ritat in ett tjugotal sommarblommor, bland dem krasse, luktärt, pensé, dahlia, petunia och zinnia, som tillsammans hålls ihop av vindlande prickrabatter.

– Den växtintresserade kan i utställningen notera att Josef Frank tycks ha haft sina favoritblommor så som tillexempel Bellis och tulpaner – blommor som återkommer i flera av Josef Franks olika mönster, avslutar Thommy Bindefeld.

Utställningen invigs genom en livesänd visning den 10 juni 18:30 svensk tid. Visningen sker på engelska. Den 12 juni kommer en version med svensk text att publiceras på Svenskt Tenns hemsida.

Produkter och priser
Mönstret California som metervara kostar 1700 kr och finns även som kudde (1500 kr) och som bordstabletter i lin (360kr/styck).

För mer information kontakta:
Elin Lervik, presschef Svenskt Tenn: 0760-12 88 00, elin.lervik@svenskttenn.se
Thommy Bindefeld, marknadschef Svenskt Tenn: 08-670 16 02, thommy.bindefeld@svenskttenn.se

Totebag Stockholmskartan Svenskt Tenn

Nu lanseras en Totebag med Josef Franks Stockholmsmotiv - tillverkad av återanvända lakan från hotell i Sverige

Redan 2018 inleddes samarbetet mellan Svenskt Tenn och startupbolaget Reused Remade genom en första bärkasse tillverkad av återanvända hotellakan. Nu adderas ytterligare en modell till sortimentet. Det rör sig om en Totebag där Josef Franks populära Stockholmsmotiv pryder utsidan.

– Vi har sett ett stort intresse för den första bärkassen som vi tog fram tillsammans med Reused Remade. Nu har vi arbetat fram en Totebag, en praktisk modell som pryds med det populära Stockholmsmotivet formgivet av Josef Frank. Det kan bli en fin gåva som rent geografiskt kopplar både till Svenskt Tenn och Stockholm, säger Thommy Bindefeld marknadschef och kreativt ansvarig.

Både Estrid Ericson och Josef Frank var förtjusta i kartor och det finns många historiska referenser på detta i både möbler och fotografier från Estrid Ericsons hem. I Svenskt Tenns sortiment finns bland annat, tallrik, servetter och underlägg med Stockholmskarta.

Samarbetet med Reused Remade inleddes 2018 då en första bärkasse togs fram producerad av återvunna hotellakan och där utsidan pryds av Svenskt Tenns klassiska firmamärke som formgavs 1924 av dåtidens främste grafiska formgivare, Akke Kumlien. Denna kasse kommer finnas kvar i sortimentet. Den goda kvalitén på lakanen gör kassarna hållbara över tid och samtidigt undviks nyproduktion av bomull och polyester.

– Vårt samarbete med Svenskt Tenn har fungerat väldigt fint och det är otroligt roligt att Josef Franks klassiska mönster nu får leva vidare i en tidlös och hållbar tygkasse tillverkad av återanvända lakan från svenska hotell. Det är en fantastisk möjlighet och ära för Reused Remade att Svenskt Tenn återigen vill satsa på återbrukad design och vi hoppas att tygkassen kommer att få ett fint mottagande av kunderna, säger Josephine Alhanko medgrundare och säljansvarig Reused Remade.

Den nya tygkassen produceras i en första upplaga på 1000 exemplar. Mått 36 x 40 cm, pris 220 kr.