Press

Press Svenskt Tenn

Bildbank & Kontakt

Kontakta Svenskt Tenns presskontakt för presslån, inloggningsuppgifter till bildbank samt andra förfrågningar. För intervjuer och fotograferingar i och utanför butiken kontakta Svenskt Tenns presschef.

Kontakt

Moa Konow Hoffman

Presskontakt

Elin Lervik

Presschef
Al Fresco utställning Jean-Philippe Demeyer Svenskt Tenn

Jean-Philippe Demeyer tolkar Tolvekarna i utställning på Svenskt Tenn

Den belgiske konstnären och formgivaren Jean-Philippe Demeyers kärlek till naturen står tydlig i utställningen Al Fresco som öppnar på Svenskt Tenn idag. Al Fresco är en tolkning av Svenskt Tenns grundare Estrid Ericsons sommarhus Tolvekarna. Till utställningen har Jean Philippe bland annat formgivit närmare 30 exklusiva kuddar som kommer finnas till försäljning.

Den belgiske konstnären och formgivaren Jean-Philippe Demeyers skapande växer fram ur och för naturen, med en önskan om att bevara, återvinna och ge liv åt något nytt. Utställningen Al Fresco är hans skildring av Svenskt Tenns grundare Estrid Ericsons sommarhus Tolvekarna, en plats där hennes stora intresse för både form och natur fick frodas fritt. Jean Philippe Demeyer är känd för sin färgstarka och lekfulla design, ofta inspirerad av trädgårdar och historiska interiörer. I utställningen Al Fresco visas bland annat hans exklusiva textilkonst i lappteknik, skapad av restbitar från Svenskt Tenns hantverksmässiga produktion.

– Vi såg Jean Philippes arbeten för några år sedan och tyckte att hans estetik känns både väldigt samtida och passar väl in på Svenskt Tenn. Hans skapande ligger i gränslandet mellan konst och inredning med en humoristisk tvist vilket känns spännande. I Al Fresco får vi se både Jean Philippes tolkning av Tolvekarna men även hans teknik att skapa lapptäcken av restbitar, här i form av Josef Franks olika mönster. Jean-Philippe kallar det för upcycling, att hitta nya användningsområden för restmaterial, och det är något som passar väl in på Svenskt Tenn, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig.

– Begreppet Upcycling är en grundläggande princip i mitt arbete. De begränsningar som uppstår av att endast använda det som finns till hands blir en drivkraft i den kreativa processen. Att hitta nya användningsområden för restmaterial skapar dessutom ett inre välbefinnande hos mig som person. Första gången som jag träffade Svenskt Tenn och presenterade mina produkter och min teknik så blev det uppenbart att hållbarhet är en minst lika stor drivkraft för dem som för mig. Jag är därför extra stolt över detta samarbete, säger Jean-Philippe Demeyer, konstnär och formgivare.

Produkter och priser
Jean-Philippe Demeyer har skapat närmare 30 unika kuddar - det rör sig om haute couture där varje objekt är unik i sitt slag. Några av kuddarna kommer säljas på webben och resterande finns till försäljning i butiken. Dessa textilföremål är tillverkade av stuv- och restbitar från Svenskt Tenns produktion, samtliga sydda för hand med lappteknik. Jean-Philippe har även skapat en kollektionen Milky Eye som består av kuddar och en bricka som kommer ingå i Svenskt Tenns ordinarie sortiment. Dessa är inspirerad av Demeyers egen textil med karaktäristiskt motiv föreställandes ögon i olika former.
Priser: kudde Al Fresco Couture 8 000 kr, bricka Golden Eye 600 kr, kudde Milky Eye 2 000 kr.

Utställningen Al Fresco pågår i Strandvägsgalleriet mellan den 26 mars och den 30 maj på Strandvägen 5 i Stockholm men invigs redan på kvällen den 26 mars genom en digital livesändning som sänds på svenskttenn.se klockan 18.30 på engelska. Ingen föranmälan krävs.

För mer information kontakta:
Elin Lervik, presschef Svenskt Tenn: 0760-12 88 00, elin.lervik@svenskttenn.se
Thommy Bindefeld, marknadschef Svenskt Tenn: 08-670 16 02, thommy.bindefeld@svenskttenn.se

Ingegerd Råman Orrefors Svenskt Tenn

Glasobjekt av Ingegerd Råman i utställning på Svenskt Tenn

Idag lanserar Orrefors nya glasobjekt formgivna av Ingegerd Råman. Det rör sig om en serie glasvaser och skålar, en ljusstake och Pond från Orrefors arkiv - vilka samtliga säljs exklusivt på Svenskt Tenn. I samband med lanseringen visas även en utställning med Ingegerd Råmans populära glasserie Crystal Flora som hon formgav för Svenskt Tenn 2014.

För våren 2021 presenterar Orrefors nya produkter av den erkända formgivaren Ingegerd Råman vilka initialt säljs exklusivt på Svenskt Tenn från och med idag. Dels är det två helt nya kollektioner, Cut in Number med tre cylindervaser i olika storlekar och slipmönster och Lumiere - en elegant ljusstake i silverblank metall och glas. Serien Pond kommer från Orrefors arkiv och återfinns i vårens lanseringar. Samtliga produkter karaktäriseras av en tidlös och lågmäld elegans, eftertänksamma i sitt uttryck med Ingegerd Råmans omisskännliga öga för proportioner.

– Ingegerd Råman är en oerhört skicklig formgivare som Svenskt Tenn samarbetat med i många år. Hon har bland annat designat glasserien Crystal Flora som blåses för hand på Skrufs glasbruk i Småland. I samband med Orrefors lansering hos oss har vi tillsammans med Ingegerd skapat en inspirerande glasutställning där vi visar upp hela kollektionen Crystal Flora i ett nytt sammanhang. Det är hedersamt att vi får lansera dessa produkter, formgivna av en av Sveriges främsta formgivare, och att vi kommer sälja dom med initial ensamrätt på Svenskt Tenn, säger Thommy Bindefeld, marknadschef och kreativt ansvarig.

Om Ingegerd Råman
Ingegerd Råman har studerat keramik och glas på bland annat Capellagården på Öland, vid Konstfack i Stockholm och vid Instituto Statale d'Arte per la Ceramica i Faenza i Italien. Hon har vid ett flertal tillfällen mottagit utmärkelsen Utmärkt Svensk Form och finns representerad på bland andra Nationalmuseum i Stockholm, Victoria & Albert Museum i London och Röhsska museet i Göteborg.

Om Crystal Flora
Ingegerd Råman beskriver själv kollektionen som gracil men på samma gång funktionell. Glasen har ett öppet och mjukt, samtidigt stringent och elegant formspråk vilket gör att de passar lika bra till vardags som till fest. Crystal Flora består av fyra glas: ett för champagne, ett för vin och två selterglas – alla munblåsta vid Skrufs glasbruk i Småland.

Orrefors av Ingegerd Råman, med serierna Cut in Number, Lumiere och Pond lanseras den 22 februari, exklusivt på Svenskt Tenn, i butiken på Strandvägen 5, Stockholm och på www.svenskttenn.se.

För mer information kontakta:
Elin Lervik, presschef Svenskt Tenn: 0760-12 88 00, elin.lervik@svenskttenn.se
Thommy Bindefeld, marknadschef Svenskt Tenn: 08-670 16 02, thommy.bindefeld@svenskttenn.se