Personlig interiör i vardagsrummet

Inred med vårkänsla Svenskt Tenn

Personlig interiör i vardagsrummet

Ett sätt att ta sig an vardagsrummets inredning är att släppa taget om både trender och regler. Dekorera med föremål du älskar; stora och små möbler, textil, blomsterarrangemang, och personliga souvenirer. Lek med former, material, färger och mönster – på samma sätt som i Estrid Ericsons omtalade interiörer och Josef Franks välkända formgivning. Hans mångsidighet syns inte minst i Tvåsitssoffan ”678” från mitten av 1930-talet, som i kontrast till de nätta skåpen och stolarna ger ett intryck av bekväm tyngd och soliditet.

Soffa 678
Bord Oolong Eva Schildt Svenskt Tenn

Skapa vackra stilleben med jardinjären i klarglas – en vidareutveckling av Josef Franks klassiska Hortuskruka. Han formgav den ursprungliga krukan i mässing 1938. Det var först senare under krigsåren, då all metall var hårdvaluta, som Estrid Ericson lät glasbruket Gullaskruv göra en variant i glas. Idag tillverkas hela glasserien Hortus på Reijmyre Glasbruk.

Jardinjär glas

Josef Franks Soffbord ”965”, med benställning i mahogny och skiva i granit eller travertin, rymmer fler av formgivarens typiska signum. Utöver mötet mellan olika naturmaterial är de avsmalnande benen och rundade fötterna detaljer som ofta förekommer i såväl bord som sittmöbler – så även i den klassiska mahognypallen ”2156”, vars form är inspirerad av engelskt 1700-tal.

Pallen är liten, nätt och lätt och kan därför med fördel flyttas runt till olika platser i hemmet. Den runda sitsen är försedd med en greppöppning, som tillsammans med kantlisten gör att pallen även används som avlastningsbord – ett fint exempel på hur små möbler kan göra stor skillnad.

Även Josef Franks matta ”Nr 2” innehåller en bred blandning av olika element. Mattans komposition skildrar tydligt hans filosofi, att mattor bör visa upp en mönstrad yta som inger en känsla av fast mark under fötterna. Ofta bär Josef Franks mattor abstrakta motiv, då han ansåg att man inte skulle trampa på vare sig blommor eller djur.

Pall 2156