Svenskt Tenns orangeri

Uterum med Medelhavskänsla

Med prunkande växter, lätta rottingmöbler och inbjudande textil skapas en inbjudande miljö i uterummet. Vackra citronträd, inbjudande mönster och akvareller för tankarna till soliga dagar vid medelhavet.

Liggstol P6

Det var den österrikiske arkitekten Adolf Loos som under 1900-talet förde fram korgmöbler som ett mjukare alternativ till strama stålrörsmöbler, något som inspirerade landsmannen Josef Frank. Han blev en mästare på att rita möbler med inslag av spanskrör eller rottingflätning, och formgav såväl stol- och soffryggar som pallar och sänggavlar.

Ett hundratal av Josef Franks skapelser var korgmöbler helt i rotting, och under åren på Svenskt Tenn, inledde han ett nära samarbete med korgmakaren John Larsson, som hade sin verkstad belägen i Gamla Stan i Stockholm. Idag drivs verkstaden vidare av sondottern Erica, och den finns kvar på samma plats, i en källare omkring tre kilometer från Svenskt Tenns butik på Strandvägen. Det är här som företagets samtliga rottingmöbler tillverkas.

Den klassiska dagbädden, soffbordet och stol 1184 är alla nytillkomna inslag i Svenskt Tenns rottingsortiment. I stolen har det rätvinkliga snickeriet som ofta återfinns hos en trästol, ersatts med mjuka svängar och följsamma böjar. Formen illustrerar tydligt rottingmaterialets tekniska villkor. Ryggspjälorna är i samma design som de i Josef Franks Stol 1165, och utgör ett vanligt förekommande korgmakarmotiv.

Upptäck rottingkollektionen

Färgstarka blommor och grönskande växter gör sig vackert i Svenskt Tenns stengodskrukor, som formgavs av Erika Pekkari under 2011, och som kommit att bli klassiker i sortimentet. Krukorna finns i olika storlekar, och samtliga varianter är oglaserade i botten. De har även avrinningshål som gör att de lämpar sig väl för plantering.

Sedan en tid tillbaka tillverkas Svenskt Tenns stengodskrukor vid Porslinsfabriken i Lidköping; en av Sveriges få kvarvarande porslinsfabriker, belägen på historisk mark på Rörstrand Center.

Kruka Svenskt Tenn

Matcha gärna de sobra pastellerna med textila inslag i skapt rosa, grönt och gult. Under våren 2018 lanserades kollektionen ”Capri” på Svenskt Tenn, skapad av den välrenommerade modedesignern Lars Nilsson.

Textilierna tillverkas och trycks i Italien där kollektionen också kom till, under en vistelse i Villa San Michele på Capri. Inspirationen är hämtad från italienska Capri; naturen, blommorna och de grafiska mönster som bildas av horisonten mot Neapelbukten och de dramatiska bergen.

Upptäck Capri