Svenskt Tenns Matrum

DEKORERANDE BLADVERK

Fågelkvitter, natur och sommargrönska. Allt det efterlängtade som hör årstiden till är äntligen här, och det speglas såväl utomhus som inomhus. I Svenskt Tenns matrumsfönster hänger gardiner i Josef Franks mönster ”Window”, formgivet på 1940-talet och inspirerat av olika fälthandböcker och växtlexikon.

Textil Window

Även bordslampan ”Shadow”, formgiven av Harri Koskinen 2017, är växtinspirerad. Här har Koskinen omvandlat en klassisk Monstera till vacker belysning, där tunna skär i bladen formar dekorativa skuggor på rummets väggar och tak.

De bladinspirerade verken kombineras med möbler i naturmaterial som trä och rotting. Byrå ”2170” formgav Josef Frank till Estrid Ericson 1954, med tanken att den skulle vara en del av inredningen i hallen, i hennes älskade sommarhus ”Tolvekarna” på Tyresö. Byrån i almrotsfaner och valnötsträ kom därför tidigt att kallas för just “Tyresöbyrån”.

Rottingen i ryggbrickan är pricken över i:et i Josef Franks stol ”2238”, som formgavs 1957 och som togs i produktion igen under 2016. Underredet med sina fyra sidoslåar och två tvärslåar ger stolen stadga och leder blicken upp mot den generöst tilltagna rygglyran av dubbla rottingrör, som tillverkas för hand av Larsson Korgmakare i Stockholm. Som ett smycke pryder rottinglyran den lätta stolen, som troligen var den sista som Josef Frank ritade under sin livstid.

Stol 2238
Svenskt Tenns Matrum Botanik