Svenskt Tenns Matrum

Inbjudande matrum

Behagliga toner i blått, varma inslag av trä och distinkta dekorationer i grönt och orange. Så ser Svenskt Tenns matrum ut i höst – vackert, klassiskt och inbjudande.

Den eleganta karmstolen ”1165” formgav Josef Frank 1946, när han återkommit till Stockholm efter sin tid i New York. Stolen ger ett luftigt intryck med sin genombrutna rygg bestående av lindad rotting.

Stol 1165

Höstljuset speglas vackert i Josef Franks Vas nummer ”7”, formgiven 1957 som en protest mot dåtidens många svanhalsade modevaser. Vasen är blåst i träform och tillverkas idag på Skrufs Glasbruk i Småland. Tillsammans med dekorativa detaljer i tenn, ljusstakar i plexiglas och Daniel Carlstens unikt utformade bricka, skapas en fulländad enhet på matbordet.

Redan som pojke började Daniel Carlsten samla på spelkort. Han tränade på trolleritrick framför spegeln och drömde om ett liv som magiker. Men idag är det med sin design som Carlsten framträder. När han råkade snubbla över sin gamla låda med spelkort från barndomen, såg han plötsligt korten i ett nytt ljus. Han lade särskilt märke till spader ess, som enligt Carlsten är det vackraste kortet i leken med sina historiska kopplingar, sin intressanta symbolik och varierade estetik.

Ljusstaken ”Plexi” formgavs av Josef Frank och Estrid Ericson någon gång under 1940- och 1950-talet. På originalritningen var den utförd i mässing och glas, men detta ändrades till tenn och plexiglas innan den började tillverkas.

Ljusstake Plexi