Kräftskivedukning Svenskt Tenn

Färgsprakande kräftskiva

Brännvinspluntan i form av en fisk sätter guldkant på dukningen till kräftskivan. Den formgavs av Björn Trägårdh under 1920-talet, inspirerad av peruansk keramik från Etnografiska museet i Stockholm.

Se brännvinsfisken

Inspirationen till årets festliga dukning kommer från en kräftskiva som Estrid Ericson dukade till i sitt sommarhus Tolvekarna på 1950-talet. Hon smyckade ofta bordet med en stram, rutig duk när det vankades kräftor. Detta för att en mönstrad textil lätt kunde ta över, och inte låta kräftornas djupröda färg stå i fokus. Hon kombinerade duken med Josef Franks ovala skaldjurstallrik, enkelt vikta servetter och två sorters glas. Det var denna unika förmåga att ena och förena olika föremål som gjorde att Estrid Ericson kunde arrangerade de vackraste av bord. Skickligt balanserade hon det enkla och avskalade mot det djärva och praktfulla.

Till årets kräftskiva har Svenskt Tenn återskapat den traditionella dukningen i modern tappning. Här kombineras snapsglas, serveringsfat och Estrid Ericsons traditionella brännvinsplunta med influenser från medelhavet; citroner, fiskar och handmålad keramik.

Läs om Estrid Ericsons dukningskonst
Dukning Kräftskiva Svenskt Tenn

Några av detaljerna på bordet som för tankarna söderut är de djupa tallrikarna i keramik, med handmålade fiskar i gula, blå, gröna och röda toner. Tallrikarna tillverkas i Portugal, och kombinationen av dem, de flätade brödkorgarna och den färgstarka karaffen i plexiglas ger ett nytt, livfullt uttryck till den annars traditionella dukningen.

Karaffen är formgiven och tillverkad av det italienska företaget Mario Luca Giusti. Här skapas unika och färgstarka föremål i plexiglas med fokus på funktionalitet, bekvämlighet, skönhet och elegans.

Köp karaffen