Jul

Svenskt Tenns julmatsal

Jul på Svenskt Tenn

Mjuk belysning, gyllene detaljer och fantasifulla mönster i dova färger. Julen har kommit till Svenskt Tenn och stämningen är närvarande i hemmets alla rum. Matsalen smyckas av gardinvåder i Josef Franks mönster Vegetable Tree, ett motiv vars blommor och frukter är skapade för att väcka förundran.

Upptäck mönstret

Ett peruanskt lerkärl från sen Chimu-tid ur Etnografiska museets samlingar gav Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson idén till den stora, rundade tennvasen Peruanska Urnan, som ingått i Svenskt Tenns sortiment sedan 1920-talet. Det klassiska tennet står vackert mot väggens mörka kulör, och så gör även de gröna glastallrikarna, ljushållaren Kronan på verket och Önsketrädet i mässing.

Carina Seth Andersson och Jakob Solgren inspirerades av Estrid Ericsons klassiska dekorationsträd när de tog fram Önsketrädet inför julen 2016. Trädet är tidlöst och kommer att leva vidare under många jular framöver, tillsammans med hängena som säljs separat. För varje litet hänge som placeras i trädet, kan en önskning uttalas. Trädet kan användas som det är, eller placeras i Svenskt Tenns Hortuskruka. Den handlindade mässingstråden ger varje exemplar ett unikt uttryck.

Till Önsketrädet
Svenskt Tenns juldukning

Dukningen står ofta i fokus under jularna på Svenskt Tenn. Så har det varit alltsedan Estrid Ericsons tid, då hon smyckade borden i butiken inför årets stora högtid. Estrid Ericson växte upp i en hotellfamilj och kanske blev det naturligt att utveckla dukningskonsten vidare efter det. 1933 bjöd hon in till en större utställning i butiken på Strandvägen 5 med rubriken ”Bord, duka dig’’, där hon visade bord arrangerade i olika stilar. Under högtiderna lade hon extra vikt vid dukningarna, och så har traditionen fortsatt på Svenskt Tenn.

Till Julen 2018 dekoreras matsalsbordet av Josef Franks mönster Aristidia, inspirerat av tång och sjöstjärnor i havet vid Falsterbo. Blomsterarrangemangen går ton i ton med duken, medan kontrasten skapas av Svenskt Tenns djupgröna servetter och skålen i glas. Inspiration till denna skål fick Estrid Ericson från så kallat Kinesiskt Pekingglas, som hon förmodligen upptäckte på Östasiatiska Museet i Stockholm. Gröna toner återkommer i det klassiska porslinet Myrten av Signe Persson-Melin.

Upptäck dukningssortimentet
Detaljbild från Svenskt Tenns juldukning

Stämningsfullt vardagsrum

Julen i vardagsrummet blir fulländad med förtrollande dekorationer i tidlöst tenn, djuprött glas och klassisk mässing. Kuddar i varma färger ger interiören en ombonad känsla och vackra vaser bär upp säsongens blomsterarrangemang.

Se dekorationer
Svenskt Tenns vardagsrum

I granen hänger handbroderade hängen i röda, gröna och gyllene toner. Julkulor i glas och dekorationer i gnistrande mässing. Låt granen vara traditionell, men addera en nytänkande adventsljusstake till julens interiör.

Jakob Solgrens fyra ljusstakar i olika höjder är formade som trädgrenar och gjutna i tenn. Idén till grenen kom till Jakob helt intuitivt. Det var en Konstfackkurs i ornamentik som gav honom impulsen att tillverka en trädgren i keramik, och den avklippta grenen har sedan dess blivit något av hans visuella signum. Han skapade sin första kollektion för Svenskt Tenn 2011, och hämtade då inspiration från naturen och de fyra årstiderna.

Upptäck Ljusstake Gren