Botanik Vaser Krukor Svenskt Tenn Jul 2020

Botanikinspiration till jul

Röda, gröna och glimmande bärnstenstoner sätter färg på julens botanik hos Svenskt Tenn. De klassiska krukorna av Erika Pekkari, Josef Franks jardinjär och kruka Hortus finns traditionsenligt i rött enbart under julen. I år har även Hortus och Ann Wåhlströms vasserie Iris lanserats i en ny, glimmande bärnstensfärg, som vackert ackompanjerar julens alla blomsterarrangemang. Upptäck din favorit bland säsongens utbud av vaser och krukor i olika färger, material, former och storlekar.

Vaser & krukor

Stengods, mässing, tenn och glas. I Svenskt Tenns sortiment finns vaser och krukor i flera olika material. Glasvaserna i sortimentet tillverkas antingen på Reijmyre glasbruk i Östergötland, eller på Skrufs glasbruk i Småland, medan Erika Pekkaris krukor tillverkas på Porslinsfabriken i Lidköping. Det tar cirka två veckor att tillverka en lergodskruka, och samtliga åtta medarbetare i fabriken deltar i olika steg i processen.

När formgivaren Erika Pekkari skapade krukorna för Svenskt Tenn, fanns botaniken med i utformandet, och likaså människans behov av att arrangera tingen – att kultivera och utveckla med växtlighet.

”Botaniken är fantastiskt, jag tänker både på det grafiska och historiska, Linnes Flora, benämning av arter och växtligheten i sig. Att så ett frö, plantera, vänta och följa något växa, — sinnlighet råder över hela processen. Det är levande materia som hela tiden förändras, bryts ned och återskapas igen. Växtligheten är tillåtande och poetiskt, och krukorna formgavs som ett koncentrerat av dessa aspekter.”

Läs mer och upptäck krukorna