Svenskt Tenns vårdukning

Avskalad dukning

När påskens dekorationer har plockats undan kan det praktfulla riset få stå kvar. Kombinera med franska tulpaner i en vacker vas och låt arrangemanget stå i centrum av den eleganta dukningen, omgiven av ljus textil, skira glas och sobra inslag av tenn. Svenskt Tenns glasassiett är en mångsidig dukningsklassiker som fungerar lika bra att använda till förrätten och salladen.

Assiette guldkant

Detaljer i tenn

När Estrid Ericson startade Svenskt Tenn 1924 hade tennet etablerat sig som ett av tidens mest spännande material. Det ansågs till skillnad från nysilver vara ett ärligt material, som konkurrerade mer med det nya glaset och keramiken än med metaller i övrigt.

Estrid Ericson lät beställa Svenskt Tenns firmamärke av dåtidens främste grafiker Akke Kumlin, som till invigningen 1924 formgav sigillet som idag benämns som ”Änglamärket”. De två änglarna ritades av Bertil Lybeck. Historiskt sett förekommer ofta bevingade figurer i stämplar, och detta garanterade tenn av bästa kvalitet. Svenskt Tenns egna tennföremål är, och har alltid varit, stämplade med änglamärket.

Vas Syltkruka
Detalj ur Svenskt Tenns vårdukning