Myrten

Dukning med servis Myrten

Myrten Av Signe Persson-Melin

Konsthantverkaren, keramikern och formgivaren Signe Persson-Melin kan stoltsera med en av designsveriges längsta karriärer. Hon var bara tonåring när hon på det tidiga 1940-talet bestämde sig för att bli keramiker. Och redan några år senare, under tiden hon gick på Konstfack, köpte Svenskt Tenn in tekannor och muggar ur hennes produktion.

Tekanna Myrten

I början av 2000-talet arbetade Signe Persson-Melin för första gången med tenn. Inför Svenskt Tenns 80-årsjubileum 2004 skapades en hyllningskollektion till Estrid Ericson. Signe var en av de tio kvinnliga formgivare som bjöds in och hon bidrog med en servis bestående av en tekanna, en gräddkanna och en coaster i tenn samt med muggar i tunt benporslin. Snart insåg hon att tenn är släkt med leran. Det mjuka och präglade mönstret av myrten på servisen, som bär samma namn, vittnar om att Signes keramiska former var direkt överförbara till det följsamma tennet.

Tack vare Svenskt Tenn har Signe Persson-Melin också insett att hon kan rita mönster. Visserligen hade hon ristat, präglat och stämplat mönster på sina keramiska objekt i alla år, men när Svenskt Tenn ville att hon skulle teckna ett myrtenmönster som kunde användas som dekor på mattallrikar, då tröt modet, berättar Signe:

– Jag försökte förklara att mönsterritning var det jag kunde minst av allt, men Svenskt Tenn-medarbetarna var mycket envisa och fick som de ville. Det är jag glad för idag. Mönstret myrten finns idag på flera produkter till det dukade bordet.