Carina Seth Andersson

Vas Dagg

Tio år har gått sedan Carina Seth Andersson formgav en kollektion vaser för Svenskt Tenn. Hon tog avstamp i de exotiska föremål som Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson hämtade med sig hem från sina många resor runt om i världen, men funderade istället kring det exotiska i vår egen tid. Slingrande skogsvägar, kottar på stigen, tidiga daggfriska sommarmorgnar och doften av kåda från stubbar på hyggen inspirerade henne till att skapa vaserna Dagg, Stubbe och Kotte. Daggvasen har idag blivit en modern klassiker i Svenskt Tenns sortiment, och den syns ofta i inredningsmagasin och privata hem runt om i landet. Nu, ett decennium efter att den först kom till, lanseras den i en ny, grön färgton.

– Daggvasen har såklart betytt mycket. Det är ett bruksföremål som fått eget liv. Man kan aldrig veta i förväg hur en produkt kommer att tas emot, men man kan ha en känsla för vad man tror. Om det finns tid för genomarbetning så märks det också utåt. Det tog några år innan vasen hittade ut till en bredare publik, men trovärdighet är nog nyckeln till att den gjorde det till slut, berättar formgivaren Carina Seth Andersson, och fortsätter;

– Vasen är organisk. Den är framtagen för hand och tolkad av skickliga händer. Det finns inget statiskt i den. Alla är blåsta i samma form, men beroende av glasmassa och värme så blir alla lite olika.

Vas Dagg

Tillverkningen

Daggvasen är blåst i grafitform och tillverkad på Skrufs Glasbruk i Småland. Dess popularitet har haft en stor inverkan på bruket, som tack vare vasen har kunnat nyanställa personal och öppna en ny ugn.

Produktens särskilda form kräver enorm precision av glasblåsaren, rätt glasmassa och temperatur. När man tillverkar vasen så är det alltid minst två personer som medverkar. Det första steget är att hämta upp glas från ugnen och forma en liten glaskula; en så kallad ”post”.

Denna kan sedan byggas på med ytterligare lite glasmassa. När posten är tillräckligt stor, är den stabil nog att bära den cirka 3,5 kilo tunga massan som behövs för att blåsa upp Daggen.

Den varma glasmassan släpps i grafitformen, som fylls upp samtidigt som glasmästaren blåser försiktigt till dess rätta form. Efter det kyls glaset i kylugn; från 500 till 35 grader. Denna process tar omkring 4,5 timmar. Därefter tas överdelen (kappan) på glaset bort, och kanten slipas och poleras till en blank och fin yta.

Vas Dagg Grön