Stol P5

Storytelling P5 Josef Frank Svenskt Tenn
JOSEF FRANK

STOL P5

Josef Frank formgav flera böjträstolar under sent 1920-tal, varav några producerades för Thonet-Mundus AG i Wien. Stol P5:s originalskiss finns bevarad i Svenskt Tenns arkiv, och dess form är inspirerad av variant som Adolf Gustav Friedrich Schneck skapade för Thonet-Mundus under samma tidsperiod.

Stol P5 skapade Josef Frank till en tvåfamiljsvilla i den omtalade Werkbundutställningen i Weissenhofsiedlung, Stuttgart, 1927. Idag tillverkas den hos Gemla, Sveriges äldsta möbelfabrik, belägen vid den lilla orten Diö i Småland. På 1800-talet kom hantverkare från Böhmen till Diö, och förde med sig kunskap och erfarenhet från Thonet’s fabriker. De blev de första att introducera böjträtekniken och konsten att forma så kallade Wienermöbler i Sverige.

JOSEF FRANKS STOLFORMGIVNING

Josef Frank ansåg att en matsalsstol skulle vara så lätt att den kunde lyftas med ett finger och att användaren enkelt skulle kunna flytta runt stolen i rummet. Med sin genombrutna rygg av svarvade pinnar skapar P5 ett lätt och luftigt intryck, som inte påverkar rummet genom att bilda extra avgränsande väggar.

I tidningen OBS! 1954 gav Josef Frank sin syn på formgivningen av stolar; ”Den som betraktar en stol som en sittmöbel bara för att sitta på, kommer alltid att sitta obekvämt […] Själv sätter jag mig överhuvudtaget aldrig på en stol som är formad för en enda ställning. Jag vill ha möjlighet att sitta på olika sätt vid olika tillfällen och olika tider på dagen”.