Larsson Korgmakare

Larsson Korgmakare

Larsson Korgmakare Foto: Erik Wåhlström / Acne Photography

I en källare i Gamla Stan i Stockholm, cirka tre kilometer från Svenskt Tenn, ligger Larsson Korgmakare – Sveriges enda tillverkare av rottingmöbler. Här sköter Erica Larsson och hennes medarbetare Lasse möbeltillverkningen bland annat av Svenskt Tenns rottingfåtöljer, soffor och pallar.

Larsson Korgmakare

Utöver möbeltillverkning utför verkstaden reparationsarbeten och stolsitsflätningar i rotting, sjögräs och snöre. Av rottingens skal tillverkas långa skenor som används för att linda ihop möblerna. Skenorna fuktas innan de lindas runt rottingen. Ibland avslutas lindningen med en klammer, en nubb eller ett stift.

Rottingimporten till Europa tog fart på 1700-talet tack vare Ostindiska Kompaniet. Då användes rottingen mest till stolsitsflätning. Först efter andra världskriget startade en systematisk tillverkning av rottingmöbler, och det var då John – Ericas farfar – inledde samarbetet med Josef Frank. Men familjeföretaget har äldre anor än så: Ericas farfars far och farbror flyttade från Västerås redan 1904 för att starta Larsson Korgmakare i Stockholm.

Under sin livstid ritade Josef Frank ett hundratal korgmöbler helt i rotting samt stolar och pallar med rottinginslag. Materialet ger en orientalisk accent och är lätt i sin vikt, något som är karaktäristiskt för Josef Franks formgivning.

Se mer i Magasin