#08 Jakob Solgren
#08 Jakob Solgren
I ATELJÉN MED

JAKOB SOLGREN

TEXT OCH INTERVJU AV ANNICA KVINT,
FOTO AV EMMA SHEVTZOFF
Jakob Solgren

En Konstfackkurs i ornamentik har en särskild plats i Jakob Solgrens hjärta. Det var den kursen som gav honom impulsen att tillverka en trädgren i keramik, och den avklippta grenen har sedan dess blivit något av hans visuella signum.

Trädgrensmönstret överfördes snart till en tekanna i stengods, och ”Wood you like a cup of tea?” ställdes ut på Galleria Rossana Orlandi i Milano i samband med den årliga möbelmässan. Bara någon dag efter vernissagen var Jakobs mejlbox full av förfrågningar. Var kunde man köpa den originella tekannan? Ville han ställa ut den i andra sammanhang?

Idén till grenen kom enligt Jakob helt intuitivt. Men kanske var det ingen slump att en Iranfödd konstnär som växt upp i de småländska skogarna hade just en avklippt gren i bakhuvudet?

Tekannan med inristat trädgrensmönster syntes i designmagasin världen över. Den blev också Jakob Solgrens entrébiljett till Svenskt Tenn. Inför öppningen av den nyrenoverade butiken 2013 ville Svenskt Tenn förnya tennsortimentet och Jakob bidrog med en kollektion tennburkar med olika dekorationer.

Jakob Solgren
Ljusstake & burk "Gren".
Jakob Solgren
Provbitar av ”Trädgårdsmattan” formgiven 2016.
– Jag känner igen mig i Estrid Ericsons sätt att blanda högt och lågt och lät hennes sätt att komponera och experimentera inspirera mig.

”En trädgård sedd ovanifrån”. Så beskriver Jakob Solgren den tuftade matta som han också formgivit för Svenskt Tenn. Mattan, som utmärker sig med en skev geometri och ett avlångt hål i mitten, krävde en hel del nytänkande för den anrika mattillverkaren Kasthall i Kinna. Om Jakob hade varit textildesigner hade han nog inte gett sig på att rita en matta med ett hål i mitten, medger han. Men nu hade han inga förkunskaper på textilområdet…

– Ibland kan det vara bra att komma in som en novis för att bryta föreställningar om hur man gör. Men det bygger naturligtvis på att man samarbetar med skickliga hantverkare och även på att produktutvecklingen får ta tid. I den bemärkelsen är samarbeten med Svenskt Tenn unika.
Jakob Solgrens ateljé i Stockholm
Jakob Solgrens ateljé i Stockholm.
Jakob Solgren
Jakob Solgren

Parallellt med formgivningsuppdragen är Jakob verksam som konstnär.

– Min konst inbegriper och aktiverar alltid väggen och det omgivande rummet och jag strävar efter att både vara konkret och materiell. Både måleriet och skulpturerna handlar om att med små medel skapa förskjutningar och att sammanfoga till synes oförenliga objekt till en större helhet. – Under de senaste två åren har jag försökt att fånga himlen. Jag ser det som att jag ägnar mig åt en sorts naturalistisk alkemi och att bilderna och skulpturerna innefattar ett metafysiskt, filosofiskt perspektiv.

Jakob har haft flera samarbeten med andra konstnärer och berättar att hans konst bygger mycket på samtal, precis som produktionsprocesserna som lett fram till Svenskt Tenn-produkterna. Skillnaden är att konsten inte behöver fylla någon praktisk funktion för att leda till framgång. Men det behövde å andra sidan inte Jakobs tekanna heller:

– Faktum är att tekannan som var upprinnelsen till allt knappt går att hälla ur!