Estrid Ericson

När Estrid Ericson 1934 erbjöd Josef Frank en fristad att leva och verka i, vände hon ett nytt blad i den svenska formhistorien. Den österrikiske arkitekten och formgivaren och den svenska butiksägaren blev snabbt en oslagbar duo.

Det var visserligen Josef Frank som ritade möblerna och textilierna, men det var Estrid Ericson som hade ögat för hur de bäst skulle komma till sin rätt. Tillsammans förvandlade de två den nakna och nyktert sakliga funkisen till något mjukt och hemtrevligt. Deras variant var osvensk och sofistikerad och inkluderade både mönster, färger och ting, utan att för den sakens skull förlora sin enkelhet.

Skönhetens många ansikten   
Estrid Ericson startade sin karriär som teckningslärare och tennkonstnär. Men det som främst utmärkte henne under de 56 åren som vd för Svenskt Tenn var hennes kvalitéer som producent och scenograf. Hon hade aldrig något utstakat estetiskt program, men hon hade en fantasifull människas lyhördhet inför skönhetens många ansikten.
För Estrid Ericson handlade det goda livet inte bara om lyx och exklusivitet, utan lika mycket om eftertänksamhet och utsökthet, i ordets bokstavliga bemärkelse. Oförskräckt blandade hon högt med lågt och gammalt med nytt. Hon samlade på stenar och snäckor, blandade plastblommor med äkta och älskade att göra loppisfynd.
”Rummets renhet – detaljernas rikedom”, predikade Estrid Ericson, som var snabb att anamma Josef Franks tankar om vita väggar, lätta, flyttbara möbler, ändamålsenliga bord och belysning utan taklampor, men också såg till att addera sina egen personlighet till miljöerna.

Mod och konsekvens
Det måste ha krävts mycket mod för att som 30-årig kvinna starta företag i 1920-talets Sverige. Och mod var en egenskap som skulle utmärka Estrid Ericson livet ut. Hon startade sitt företag ur passion och höll fast vid sina ideal även när det blåste motvind. Svenskt Tenn förblev sig likt under samhällsomvälvningar och världskrig, 50-talets framväxt av det svenska folkhemmet, 60-talets ungdomsdemonstrationer, 70-talets mjukisrevolution. Estrid Ericson höll i den dagliga driften av företaget ända fram till 1975, då hon, vid fyllda 81, sålde företaget till Kjell och Märta Beijers stiftelse. Men hon fortsatte som konstnärlig ledare i flera år till. Strax innan hon gick bort, 1981, skapade hon några av sina finaste tennpjäser någonsin.

Hantverk och Kvalité

Vi är stolta över den höga kvalitet som vi kan erbjuda våra kunder genom ett gediget hantverk. 
Produkter av Estrid Ericson
Läs mer...
Nyhetsbrev