SKÖTSELRÅD UNDERLÄGG
Torka underläggen med en lätt fuktad trasa. Undvik kontakt med våta ytor då filten på undersidan kan färga av sig. Skölj aldrig underläggen under rinnande vatten då lamineringen inte tål fukt.

Placera ej heta pannor eller kastruller direkt på underlägg i mässing. Mässingen leder värme och det finns risk att ömtåliga ytor skadas.

SKÖTSELRÅD TEXTIL


Metervara
Fintvätt 40 grader faktiskt gradantal. Milt tvättmedel utan blekmedel. Centrifugera ej. Obs krymper 3-5%.

Textilprodukter
Svenskt Tenns textilprodukter såsom kuddvar, tabletter, servetter, grytlappar och förkläden maskintvättas i 40 grader. Undvik kallare temperaturer då textilfärgen riskerar att fälla ut. Centrifugeras ej. Kan krympa 3-5%.

Tehuv
Svenskt Tenns tehuvar öppnas och vadden avlägsnas innan tvätt

Mohair Pläd
Skaka pläden lätt efter användning. Borsta lätt mot luggen emellanåt. Kan med fördel vädras. Endast kemtvätt.

SKÖTSELRÅD GARDINER
I första hand rekommenderas att dammsuga, skaka samt vädra Svenskt Tenns gardiner i Josef Frank-textil.

Om ovanstående inte räcker:
Fodrade gardiner består av två olika tyger. För dessa rekommenderas alltid kemtvätt. Ofodrade gardiner kan tvättas i 40 grader, men krymper då 3-5 procent. Blötlägg ej gardinerna och undvik kallare temperaturer än 40 grader, då textilfärgen riskerar att fälla ut.

Kontakta Svenskt Tenns textilavdelning eller kundservice för rekommendationer gällande beställningstyger och övriga textilier.

Väskor
Svenskt Tenns väskor är impregnerade och tvättas ej.

Soffplymåer
Kemtvätt rekommenderas för att undvika att textilierna krymper.

SKÖTSELRÅD TAPETER
Vid feta fläckar på tapeten, börja med att skrapa bort eventuella rester med en icke vass kniv. Gör detta utifrån och in så inte fläcken sprider sig. Pudra potatismjöl eller barnpuder över fläcken då dessa har absorberande verkan. Borsta sedan bort alla puderrester med en mjuk borste. Om fettfläcken är kvar, placera ett rent läskpapper mot fläcken och stryk därefter med strykjärn på låg värme.

Våta fläckar som exempelvis lerfläckar bör torka ordentligt innan de borstas av med mjuk borste. En del ljusa fläckar kan tas bort med gammalt vitt bröd. Gnugga försiktigt med den fuktiga brödbiten mot fläcken till den bleks.

SKÖTSELRÅD LAMPOR
Svenskt Tenns lampor är lackerade och skall därför inte putsas. Lamporna får inte komma i kontakt med vatten då fläckar kan uppstå.

SKÖTSELRÅD LAMPSKÄRMAR
Svenskt Tenns lampskärmar tvättas ej. Använd en mjuk möbelborste eller dammvippa vid rengöring. För att skona skärmen rekommenderas glödlampor med en styrka på max 40 W. 

SKÖTSELRÅD HANDTUFTADE ULLMATTOR
Noggrann dammsugning är den lättaste och mest miljövänliga rengöringsmetoden. När du dammsuger regelbundet får du bort all lös smuts och allt löst damm. Använd inte borstvalsmunstycke på mattor med lång lugg då det finns risk att det påverkar garnet och dess tvinnsnodd. Nya mattor innehåller alltid överskottsfibrer som försvinner efter hand. Du kan bli av med överskottsfibrerna snabbare genom att inledningsvis dammsuga mattan dagligen.

För att få jämn exponering och slitage rekommenderar vi att mattan roteras med jämna mellanrum.

Vid rengöring och borttagning av torra fläckar; börja från kanten av fläcken och skrapa mot mitten. Ta försiktigt så att fibrerna inte skadas. Våta fläckar tar du bort genom att lägga hushållspapper på fläcken. Ta sedan ljummet vatten på en trasa eller svamp. Fukta fläcken, sug upp och gör om samma sak tills fläcken är borta. Var försiktig så att mattan inte blir för fuktig då detta kan påverka limmet som fäster garnet. Till fettfläckar och andra svåra fläckar kan du använda ph-neutrala rengöringsmedel utan blekmedel. Ta bort allt rengöringsmedel ordentligt efteråt så att fibrerna återfår sina naturliga egenskaper. Kvarlämnat rengöringsmedel kan orsaka allergier.

Tvätta hos fackman
Vi rekommenderar tvättning enligt extraktionsmetoden utförd av en professionell tvättare på plant underlag. Svenskt Tenns mattor får ej maskin- eller kemtvättas.

SKÖTSELRÅD BOMULLSMATTOR
Svenskt Tenns bomullsmattor är vävda med bomullstrasor på lingarn. I början kan trasorna fälla trådar. Detta är en del av mattans utseende och karaktär och det kommer att avta med tiden. Mattan är vävd av färgade bomullstrasor som kan blekna, särskilt om mattan är placerad i direkt solljus. För att få jämn exponering och slitage rekommenderar vi att mattan roteras med jämna mellanrum.

Svenskt Tenn rekommenderar vattentvätt av mattan. Mattan bör tvättas platt, sköljas noggrant och därefter hängtorkas och slutligen rullad för att behålla sin form. Små fläckar kan baddas bort med en lätt fuktad trasa.

SKÖTSELRÅD SNICKERIMÖBLER
Svenskt Tenns snickerimöbler är tillverkade i trä som lackeras i härdlack.  Vid rengöring används en mjuk trasa, fuktad med milt diskmedel eller såpvatten. Eftertorka torrt med mjuk trasa. Utsätt aldrig möbeln för långvarig fukt eller direkt värme. Polish, olja eller starka rengöringsmedel skall aldrig användas på möbeln.

Undvik att placera föremål såsom vaser, böcker och underlägg på bordsskivan under den första tiden, då detta kan skapa färgskiftningar i ytan. Undvik även att utsätta möbeln för stora växlingar i temperatur och luftfuktighet.
Kontakta en möbelkonservator om en skada i lack eller trä uppstår. Skadorna riskerar att förvärras om de inte tas om hand.

De olika träslagen
Valnöt är ett hårt träslag med en mörk och tydlig ådring. Träslaget är ofta gråbrunt i färgen men mognar av solljus och antar som regel en mer gulbrun ton med tiden.

Almrotens stora kontraster mjukas i regel upp i takt med att materialet åldras. Träslaget användes ofta under 1700-talet och 1800-talet som möbelvirke och fanér.

Körsbär är ett relativt hårt träslag som i regel är ljust när möbeln är ny. Träslaget mognar sedan av solljuset och mörknar ofta till en rödbrun ton.

Mahogny består av ett eller flera ädelträslag. Mahogny mognar av solljuset och mörknar som regel. Träslaget är vattentåligt.

Pyramidmahognyns stora kontraster mjukas i regel upp i och med att bordet åldras.

Bok är ett slitstarkt och hårt träslag. Som regel mognar boken av solljuset och mörknar till en varmare gul nyans.

Ask är ett relativt hårt träslag. Det är ljust till färgen med tydlig och vacker ådring. Som de flesta ljusa träslag mörknar den med tiden till en något varmare ton.

SKÖTSELRÅD STENYTOR
Vid rengöring av stenytor såsom marmor, granit och travertin och porfyr, används en mjuk trasa fuktad med vatten och grönsåpa. Eftertorka torrt. 

Tänk på att syror såsom rödvin, rödbetssaft och citron kan missfärga stenen. Detta gäller både granit och marmor, blank som matt. Var noga med att torka av bordsskivan direkt om du spiller ut syra.

SKÖTSELRÅD GLASBORD
Svenskt Tenns glasbord torkas med mjuk trasa och glasputs.

SKÖTSELRÅD STOPPADE MÖBLER
Fjäderplymåerna är facksydda i tre sektioner samt sammansatta på ett unikt sätt för att ge bästa möjliga sittkomfort. Alla typer av fjäderplymåer måste bearbetas och ”puffas” för att behålla sin spänst. Skaka och puffa plymåerna regelbundet samt knåda dem för att lösa upp eventuella fjäderansamlingar.

Benen har en gängad infästning och kan behöva skruvas åt emellanåt. Som ytterligare skydd rekommenderas att beställa extra överdrag till armstöden. Svenskt Tenn erbjuder även impregnering, vilket ger möbeln ett bra skydd mot fläckar.

SKÖTSELRÅD LÄDERMÖBLER
Placera aldrig en lädermöbel närmare än ca 20-30 cm från ett värmeelement eller i direkt solljus. Dammsug lädret ofta med mjuk borste och rengör vid behov utsatta ytor som armstöd och nackstöd. Fläckar som är vattenlösliga baddar du lätt och suger upp med hushållspapper. Använd ej starka lösningsmedel eller kemikalier. Läder är ett levande material som blir allt vackrare med åren om det sköts väl.

SKÖTSELRÅD SKINNVÄSKOR
Damma eller borsta lädret regelbundet. Vid behov, torka rent med en lätt fuktad trasa. Använd ej fläckborttagningsmedel, avfettningsmedel eller impregnering på läderytan.

SKÖTSELRÅD TENN
Tenn är ett mjukt material som hanteras varsamt. Använd gärna bomullshandskar när du tar i tenn. När föremålet inte används bör det förvaras i en plast- eller filtpåse för att inte repas.

Generellt rekommenderas inte användning av putsmedel på tenn, då materialet kan repas. Skölj tennet i ljummet vatten, eventuellt med lite diskmedel, för att lösa upp fingeravtryck eller dylikt. Torka sedan torrt med en mjuk trasa. För en mer avancerad rengöring av tennprodukter rekommenderas en professionell renoverare som exempelvis KA Johnsson i Stockholm.

Tennljusstakar
Tenn har en lägre smältpunkt (232 grader) än andra metaller. Detta innebär att stearinljus aldrig bör brinna ner helt i ljusstaken, då tennet kan smälta och bli snett, vilket ej går att reparera. Släck därför stearinljusen när det är ca 4-5 cm kvar av ljusstumpen.

SKÖTSELRÅD MÄSSINGSFÖREMÅL
Mässingens yta är känslig för repande och slipande föremål samt vissa putsdukar och svampar. Stearin och fett avlägsnas genom att skölja föremålet i hett vatten och därefter putsa med mjuk trasa. Undvik användning av borstar, stålull och liknande.

Mässing som inte putsas mörknar med tiden på grund av luftens påverkan. Denna förändring kan vara vacker. Om ytan är påverkad av fetter såsom fingeravtryck, stearin eller andra frätande ämnen kan den på längre sikt få skador som är svårare att putsa bort. Detta gäller särskilt i fuktiga miljöer.

SKÖTSELRÅD SILVER/FÖRSILVRAD MÄSSING
Silver är ett levande material som reagerar i mötet med luft och bildar en beläggning, så kallad oxidering. Hur fort oxideringen uppkommer kan bland annat bero på luftfuktighet. Ytan förändras med tiden; högblanka ytor blir något mattare och matta ytor något blankare.

Polera eller putsa den försilvrade ytan med en mjuk trasa. För djupare rengöring rekommenderas skonsamma putsmedel utan slipmedel. Undvik borstar, stålull och liknande, då dessa har en slipande effekt. Undvik även långvarig kontakt med oxider då detta kan ge permanenta frätskador. Se till att ytan alltid torkas torr med en mjuk trasa, då vatten kan leda till förändringar på ytan.

Smycken:
Silver kan ibland reagera med ämnen som finns i bärarens hud, parfym etc. Detta är högst individuellt.

Försilvrade ljusstakar:
Alla Svenskt Tenns silverljusstakar är tillverkade i försilvrad solid mässing. Detta innebär att ljusstakarna bör putsas varsamt och utsättas för så lite mekanisk nötning som möjligt. Varje putsning påverkar försilvringens tjocklek.
 
SKÖTSELRÅD PLÅT & METALL
Vid rengöring används en mjuk trasa fuktad med milt diskmedel eller såpvatten. Eftertorka torrt med mjuk trasa. Torka alltid i materialets slipriktning.

Eventuell lack kan skadas av direkt värme och långvarig fukt. Tänk på att vattenfyllda vaser kan avge kondens. Låt aldrig vatten eller andra vätskor självtorka på ytan, då den kan missfärgas eller få kalkfläckar.

På färglackerade ytor kan repor bli extra synliga, men dessa är samtidigt en del av bordets tänkta karaktär. Om lacken skulle skadas in på metallen bör en lackeringsfirma kontaktas, då det i annat fall kan uppstå korrosion i metallen.

SKÖTSELRÅD LINOLEUM
Möbler med Linoleumyta torkas av med mjuka och rena microfibertrasor. Vid behov torkas möbeln med milt såpvatten. Eftertorka torrt med mjuk trasa.

Polish, olja eller starka rengöringsmedel skall aldrig användas på möbeln. Utsätt aldrig möbeln för långvarig fukt eller direkt värme. Placera ej vattenfyllda vaser direkt mot bordsskivan då de kan avge kondens och skada ytan. Tänk på att korrosion kan uppstå i stålet om lacken skadas.

SKÖTSEL BESTICK
Bestickserien Servus är i huvudsak tillverkat av 18/8-legerat stål. Matknivarna är, för skärpans skull, tillverkade av kromstål. Besticken är tåliga mot normala påfrestningar, så som rengöring i maskindisk. Serien är ej syrafast.

På högblanka metallytor kommer, förr eller senare, ett visst slitage att synas. Omfattningen av det beror i viss mån på hur besticken sköts och på den kemiska miljö de utsätts för. Det finns några enkla skötselråd som kan vara bra att följa.

Disken är en viktig faktor. Den kemiska miljön i en diskmaskin varierar beroende på vilket diskmedel som används, hur vattenkvalitén är samt hur lång tid besticken befinner sig i den fuktiga miljön. Syna besticken då och då. Om det uppstår punktkorrosion (svarta prickar) kan besticken putsas med ett putsmedel som inte innehåller slipmedel.

Blanda inte redskap av olika metaller i bestickfacket i diskmaskinen. I den fuktiga miljön bildas galvaniska element som kan tära på någon av de andra metallerna.

Öppna gärna luckan efter disken för att snabbare sänka luftfuktigheten. Skonsammast är det dock alltid att diska och torka besticken för hand.

Använd inte svampar, dukar, stålull eller liknande som har en slipande effekt för att rengöra besticken. En repad yta blir matt och mindre tålig. Undvik att utsätta besticken för starka syror.

Silverbestick
Silverbestick diskas för hand och förvaras styckvis i lindor så att de inte skaver och repar varandra. Underhåll besticken med en silverputsduk. Tänk på att silver reagerar kemiskt med ämnen som finns i dess närmiljö. Det kan då uppstå oxidering.