SKÖTSELRÅD AV UNDERLÄGG

Torka underläggen med lätt fuktad trasa och undvik kontakt med våta ytor då filten på undersidan av de hårda underläggen kan färga av sig. Skölj aldrig underläggen under rinnande vatten, lamineringen tål ej fukt.

Placera ej mycket heta pannor eller kastruller på underlägg i mässing. Mässing leder värme och det finns risk att ömtåliga ytor under skadas.

SKÖTSEL AV TEXTILPRODUKTER
Våra textilprodukter som kuddvar, tabletter, servetter, grytlappar och förkläden skall tvättas i maskin 40 grader. Textilens färger fixeras vid denna temperatur. Vänd gärna kuddvaren ut och in innan tvätt. Tehuvorna går att öppna och deras vadd skall tas bort innan tvätt.

Undvik blötläggning och kallare temperaturer då färgen kan fälla ut.
Använd ett milt tvättmedel utan blekmedel.
Låt textilen dropptorka. Centrifugera aldrig!

Mohair Pläd

För att fluffa upp din pläd rekommenderar vi att du skakar den lätt efter användning samt att ibland borsta lätt mot luggen.
Endast kemtvätt

Gardiner
I första hand är det att rekommendera att dammsuga, skaka samt vädra sina gardiner. Detta på grund av att exempelvis fodrade gardiner består av två olika tyger vilka krymper olika mycket i vattentvätt. Vi rekommenderar sedan kemtvätt.

Väskor
Dessa kan ej tvättas på grund av dess skinndetaljer.
Väskorna är impregnerade.

Soffplymåer samt övrigt formsytt
Kemtvättas rekommenderas för att textilierna inte ska krympa.

Lampskärmar
Dessa bör aldrig tvättas.
Rekommenderat är att använda en mjuk möbelborste eller dammvippa.

SKÖTSELRÅD TAPETER

Sedan år 2012 trycks Svenskt Tenns tapeter enligt gammal tradition med limtrycksfärg. Detta ger tapetmönstret en mer levande känsla och resultatet blir nära Josef Franks original och mönsteridé. Varje tapet är unik och ett mönster kan skilja sig i uttryck från tryck till tryck. Komplettering till tapeter köpta innan 2012 är inte möjlig då färgställningarna är omarbetade. Rekommenderade tapetlim: Hernia Tapetlim 1870, Bostik 65 Tapetlim, Casco Tapetlim 3438 samt Kiilto Tapetlim.
Om man får feta fläckar på tapeten ska man börja med att skrapa bort eventuella rester med en icke vass kniv. Börja utifrån in så inte fläcken sprider sig. Pudra potatismjöl eller barnpuder över fläcken. Dessa har absorberande verkan. Borsta sedan bort alla puderrester med en mjuk borste. Om fettfläcken är kvar kan man försöka med att ta ett rent läskpapper som läggs mot fläcken och sedan stryker på lågt värme med järnet. Våta fläckar, till exempel lerfläckar bör man låta torka ordentligt innan man borstar med en mjuk borste. En del ljusa fläckar kan tas bort med gammalt vitt bröd. Gnugga försiktigt den inte helt torra brödbiten mot fläcken tills den bleks.

SKÖTSELRÅD SNICKERIMÖBLER

Svenskt tenns snickerimöbler är tillverkade i trä som sedan lackeras i härdlack.
För rengöring av snickerimöbler bör endast mjuk trasa fuktad med milt diskmedel eller såpvatten användas. Var noga med att eftertorka torrt med mjuk trasa.

Polish, olja eller starka rengöringsmedel skall aldrig användas på möbeln. Utsätt aldrig möbeln för långvarig fukt eller direkt värme. Om en skada i lack eller trä uppstår så bör man utan dröjsmål kontakta en möbelkonservator. Ofta går lättare skador att åtgärda, men riskerar att förvärras om de inte tas om hand. Förflytta aldrig möbeln genom att dra det över golvet, utan lyft den alltid när den skall flyttas.

Möbellacken kan ta skada av direkt värme och långvarig fukt. Tänk på att vattenfyllda vaser kan avge kondens.

Täcks delar av bordskivan eller övriga träytor på möbeln, med föremål som exempelvis böcker, första tiden kan färgskiftningar uppstå i ytan då förmålen flyttas. Rekommenderat är därför att inte ställa vaser eller lägga ut exempelvis bordstabletter på bordskivan under någon längre tid i början. Detta för att träet ska få ”mogna” jämnt under en period. Undvik att utsätta möbeln för stora växlingar i temperatur och luftfuktighet, då detta markant kan påverka träts naturliga rörelser.

De olika träslagen
Valnöt är ofta gråbrun i färgen men mognar av solljuset och antar som regel en mer gulbrun ton efterhand.
Almroten och Pyramidmahognyns stora kontraster mjukas i regel upp i och med att bordet åldras.
Körsbär är som regel ljust när möbeln är ny men mognar av solljuset och mörknar oftast till en mer rödbrun ton.
Mahogny mognar av solljuset och mörknar som regel.
Bok mognar av solljuset och mörknar som regel till en varmare gul nyans.

SKÖTSELRÅD GLASBORD
Glaset i våra bord torkas med fönsterputs och mjuk trasa.

SKÖTSELRÅD AV STOPPADE MÖBLER
Fjäderplymåerna är facksydda i tre sektioner för att ge högsta kvalitet samt sammansatta på sitt unika sätt för att ge bästa möjliga sittkomfort.
Alla typer av fjäderplymåer måste man arbeta med och ”puffa” för att de ska behålla sin spänst. Vi rekommenderar att skaka och puffa plymåerna regelbundet samt att knåda dem för att lösa upp eventuella fjäderansamlingar.
Benen har gängad infästning och kan behöva skruvas åt emellanåt.
Som extra skydd, rekommenderar vi att beställa extra överdrag till armstöden.
Vi kan även erbjuda impregnering, vilket då ger exempelvis soffan ett extra bra skydd mot fläckar.

SKÖTSELRÅD TENN
Tenn är ett mjukt material som skall hanteras varsamt. Att använda bomullshandskar när du tar i tenn är att rekommendera. När tennet inte används bör det förvaras i en plastpåse för att inte repas. Vid försäljning av tenn på Svenskt Tenn förpackas alltid tennprodukten i en filtpåse, detta för att skydda tennet mot att repas.

Gällande ljusstakar i tenn är det av vikt att veta att tenn har en lägre smältpunkt (232 grader) än andra metaller. Detta innebär att man aldrig bör låta ett stearinljus brinna ner helt i ljusstaken, helst ska stearinljuset släckas när det är ca 4-5cm kvar. Annars kan tennet smälta och bli snett, vilket ej går att reparera.
Tennföremål som exempelvis placeras i söderfönster på sommaren, kan i värsta fall på grund av värmen bli så varmt att tennet ändrar form.

Generellt rekommenderas inte användning av putsmedel på tenn, då materialet kan repas.
Försök alltid först att skölja rent tennet i ljummet vatten, eventuellt med lite diskmedel, för att lösa upp fingeravtryck eller dylikt. Torka sedan torrt med en mjuk trasa.
För en mer avancerad rengöring av tennprodukter rekommenderar vi en professionell renoverare som exempelvis KA Johnsson i Stockholm.

SKÖTSELRÅD AV MÄSSINGSFÖREMÅL
Mässingens yta är känslig för repande och slipande föremål samt vissa putsdukar och svampar. Vid putsning skall en mjuk trasa användas samt putsmedel med en polerande verkan.
Mässing som inte putsas mörknar mer eller mindre långsamt genom tiden på grund av luftens påverkan. Denna förändring kan vara vacker. Om ytan är påverkad av fetter (fingeravtryck, stearin, etc.) eller andra frätande ämnen kan den på längre sikt få skador som är svårare att putsa bort. Det gäller speciellt i fuktiga miljöer.
Ser man att det uppstått en fläckvis påverkan, med mer distinkta och mörkare eller ärggröna fläckar, kan det vara bäst att putsa bort fläckarna eller putsa hela ytan.
Stearin och fett kan först sköljas av med hett vatten och sedan putsas med mjuk trasa, så som ovan. 
Undvik användning av borstar, stålull, skotch brite etc. då de kan ge repor.

SKÖTSELRÅD SILVER/FÖRSILVRAT
Silver är ett levande material som reagerar i mötet med luft och då bildar en beläggning på produkten, så kallad oxidering, vilket är normalt. Hur fort oxideringen uppkommer kan exempelvis bero på hur fuktigt det är där produkten befinner sig. Ytan på produkterna kommer förändras med tiden, högblanka ytor blir något mattare och matta ytor något blankare.

Alla Svenskt Tenn producerade silverljusstakar, så som Vänskapsknuten, Klöverljusstaken, Kulanljusstaken etc, är tillverkade i försilvrad solid mässing. Vilket innebär att de bör utsättas för så lite mekanisk nötning som möjligt och putsas varsamt, varje putsning påverkar försilvringens tjocklek.
I första hand rekommenderas att polera eller putsa med mjuk trasa. Om detta inte fungerar rekommenderar vi skonsamma putsmedel utan slipmedel. Undvik även borstar, stålull, skotch brite etc. då dessa har slipeffekt. 
Utöver detta är det bra att undvika för lång kontakt med oxider då det kan ge permanenta frätskador, samt att vatten alltid torkas bort (inte torkar in) med en mjuk trasa då det annars kan ge förändring på ytan.

För smycken: samma gäller som ovan, bör också nämnas att silver även reagerar med ämnen som finns I bärarens hud, parfym etc. på vissa oxiderar silversmycken nästan aldrig och på andra går det mycket fort. Detta är högst individuellt.

SKÖTSELRÅD PLÅT & METALL
För rengöring av plåt bör endast en mjuk och ren trasa fuktad med milt diskmedel eller såpvatten användas. Var noga med att torka torrt direkt. Torka i materialets slipriktning.

Eventuell lack kan ta skada av direkt värme och långvarig fukt. Tänk på att vattenfyllda vaser kan avge kondens. Låt aldrig vatten eller andra vätskor självtorka på ytan, då den kan missfärgas eller få kalkfläckar.

På färglackerade ytor kan repor bli extra synliga, men dessa är samtidigt en del av bordets tänkta karaktär. Om lacken skulle skadas in på metallen bör en lackeringsfirma kontaktas, då det i annat fall kan uppstå korrosion i metallen.

Sideboard 548 och Rökbord 2110

Den rostfria plåten på dessa bord är borstad och består av små repor utmed brickans längd. Mindre repor kan poleras bort genom att försiktigt slipas med Scotch-Brite utmed brickans längd.

SKÖTSELRÅD LAMPOR OCH SKÄRMAR
Alla Svenskt Tenns lampor är lackerade och skall därför inte putsas. Lamporna får inte komma i kontakt med vatten då fläckar kan uppstå. Lampskärmen får inte heller komma i kontakt med vatten utan dammas med en mjuk borste. Vi rekommenderar att inte använda starkare glödlampa än 40 W för att skona skärmen.

SKÖTSELRÅD LINOLEUM
Möbler med Linoleumyta torkas av med mjuka och rena microfibertrasor.Vid behov torkas möbeln med milt såpvatten. Var noga att torka torrt direkt.
Polish, olja eller starka rengöringsmedel skall aldrig användas på möbeln. Utsätt aldrig möbeln för långvarig fukt eller direkt värme. Ställ aldrig vattenfyllda vaser direkt mot bordsskivan då de kan avge kondens och kan skada ytan. Tänk på att korrosion kan uppstå i stålet ifall lacken skadas.

SKÖTSEL AV BESTICK
Bestickserien Servus är i huvudsak tillverkat av 18/8-legerat stål. Matknivarna är, för skärpans skull, tillverkade av kromstål. Besticken är tåliga mot normala påfrestningar, så som rengöring i maskindisk. Serien är dock ej syrafast.
På högblanka metallytor kommer, förr eller senare, ett visst slitage att synas. Omfattningen av det beror i viss mån på hur besticken sköts och på den kemiska miljö de utsätts för. Det finns några enkla skötselråd som kan vara bra att följa.
Disken är en viktig faktor. Den kemiska miljön i en diskmaskin varierar beroende på vilket diskmedel som används, hur vattenkvalitén är samt hur lång tid besticken befinner sig i den fuktiga miljön. Syna besticken då och då. Om det eventuellt börjar uppstå punktkorrosion (svarta prickar) kan besticken putsas med något putsmedel som inte innehåller slipmedel. Det kan också vara värt att prova något annat diskmedel samt kontrollera vattenkvalitén. Klor är ett ämne som påverkar bestickytan negativt.

Blanda inte redskap av olika metaller i bestickfacket i diskmaskinen. I den fuktiga miljön bildas galvaniska element som kan tära på någon av de andra metallerna.
Öppna gärna luckan efter disken, speciellt på dåligt ventilerade maskiner, för att snabbare sänka luftfuktigheten. Skonsammast är det dock alltid att diska och torka besticken för hand.
Använd inte svampar, dukar, stålull eller liknande som har en slipande effekt för att rengöra besticken. En repad yta blir matt och mindre tålig. Och undvik alltid att utsätta dem för starka syror.

Gällande silversbestick så gäller ovanstående samt att ett skonsamt putsmedel som inte har slipeffekt används.
Man kan sedan underhålla med en silver putsduk.  Man ska tänka på att silver reagerar kemiskt med ämnen som finns i dess närmiljö, det kan vara viss typ av mat t ex. ägg. Det kan då uppstå oxidering. Silver är en relativt mjuk metall så man bör förvara silverbestick styckvis i lindor så de inte skaver och repar varandra. Silver bestick bör diskas för hand. Silver får frätskador av gummisnoddar, så de bör inte komma i kontakt med varandra. Silver oxiderar, det kan ta olika lång tid beroende på vad det reagerar med i omgivningen, det är inget fel på silvret för att det mörknar.